Merkel: Za spas treba "još Evrope"

Nemačka kancelarka Angela Merkel traži da se više moći prenese na Evropsku komisiju kao odgovor na dužničku krizu koja preti da dovede do raspada evrozone.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

20:04

Default images

Ona kaže da deli mišljenje predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza da Evropa i evrozona treba da "nastave da se razvijaju".

"Uvek sam govorila da nam je potrebno još Evrope, a to će za posledicu imati dodeljivanje većeg broja nadležnosti Evropskoj komisiji", navela je Merkelova.

Komisija je pozvala na jačanje zajedništva u evrozoni da bi se izbegla njena "dezintegracija", dan nakon što je apelovala na Francusku da poštuje ciljeve deficita i ponudila Španiji više vremena za dovođenje javnih finansija u red.

Merkelova je navela da je fiskalni pakt, inicijativa za pooštravanje budžetske discipline u Evropi, "prvi korak na putu integracije, iza kog treba da uslede naredni koraci".

"Takođe postoje koraci ka integraciji koji će zahtevati izmenu osnivačkih ugovora (EU). Nismo još stigli dotle, ali to ne bi trebalo da bude 'tabu tema'", dodala je kancelarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: