Goldman: Grke odvesti na rub ambisa

Investiciona banka Goldman Saks kaže da će "možda biti nužno za trojku međunarodnih kreditora da Grčku dovede na rub ambisa".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

19:23

Default images

Ta banka, koja je odigrala ključnu ulogu u eksponencijalnom rastu grčkog duga, upoznala je svoje klijente sa tri moguća scenarija razvoja političke situacije nakon grčkih izbora 17. juna.

'Dostigli smo fazu u kojoj čelnici evrozone otvoreno prete Grčkoj izbacivanjem iz evrozone ukoliko nova vlada ne ispoštuje postojeće sporazume", navodi Golman Saks.

Dodaje se i da "vođe rastućih grčkih političkih stranaka otvoreno kažu da Grci ne treba da pristaju na program spasa jer ih ostatak evrozone ne može izbaciti zbog visoke cene takvog čina".

Prvi scenario: Razvučena politička priča

Po Goldmanu, ovo je najizgledniji scenario, koji odražava aktuelne političke pokazatelje. Nova grčka vlada koja neće pokušati da izađe iz evrozone niti će pristati na ispunjavanje zahteva iz sporazuma sa trojkom.
U tom slučaju, trojka bi verovatno obustavila sve isplate Grčkoj, dovodeći je na rub bezdana. Ipak, ECB bi nastavio da podržava grčke banke, održavajući Grčku u evrozoni.

Ukoliko do toga dođe, "mogli bismo konačno videti politički odgovor na grčkoj strani - kako bi se izbegao haos, koaliciona vlada mogla bi da pokaže spremnost da pristane na uslove trojke", navodi Goldman Saks i podseća na predlog o uvođenju paralelne valute u Grčkoj - 'geura'.

Drugi scenario: Grčka napušta evrozonu

Goldman smatra da izgledi za brzi izlazak Grčke iz evrozone nisu veliki, ali navodi da je "ozbiljna pretnja širenja zaraze na druge periferne ekonomije i bankovne sisteme. Udar na grčke banke i redovi uspaničenih klijenata koji čekaju na ulicama kako bi povukli svoje ušteđevine prete izbijanjem poremećaja i drugde".
U ovom scenariju, sve bi zavisilo od reakcije političara. Ukoliko ona bude adekvatna, Goldman predviđa smanjenje BDP-a evrozone za dva posto.

Ali ukoliko odgovor političara ne bude dovoljno vešt da se suprotstavi ozbiljnim posledicama, situacija će postati mnogo, mnogo gora. Goldman piše da je "moguće razjedinjavanje evrozone, uz pad BDP-a koji bi mogao biti i dvocifren".

Kao rezultat nesređenog izlaska Grčke iz evrozone, cene deonica verovatno bi znatno pale i bile veoma nestabilne.

Treći scenario: Izbacivanje Grčke

Goldmanu je ovaj scenario manje izgledan od prvog, ali izgledniji od drugog - kontrolisani izlazak iz evrozone, koji inicira trojka, uz odgovarajući plan ublažavanja posledica. Ipak, napominje i da evropski čelnici nisu ni blizu takvom planu.
Takođe, Goldmanovi stratezi misle da će, ako ostatak evrozone odluči da inicira izlazak Grčke, to zastrašiti ostale države na periferiji koje će razumeti da su takve pretnje veoma stvarne.

Navode da će stoga ključno biti brzo uvođenje verodostojnog zaštitnog mehanizma kako bi se izbeglo masovno povlačenje sredstava iz banaka i uverile štediše da njihov novac neće biti ponovno denominiran. Ukoliko Evropa to postigne, Goldman procenjuje da će pad BDP-a evrozone biti manji od jedan posto.

Ukoliko Evropa sastavi plan 'urednog' izbacivanja Grčke iz evrozone, Goldman smatra da će tržišta u najvećem broju slučajeva reagovati pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: