Rusija još veruje u evro

Rusija ne namerava da smanjuje pozamašan deo deviznih rezervi koje ima u evrima, bez obzira na krizu u EU.

Svet

Izvor: Novosti

Petak, 25.05.2012.

11:55

Default images

Moskva šalje signal i drugim zemljama da veruje da će EU uspeti da reši probleme. Rusija nije menjala strukturu zlatno-valutnih rezervi od 2011.

Na nedavnom samitu G-8 u Kemp Dejvidu ruski premijer je potvrdio da Rusija veruje u sudbinu evra i da će i dalje 40 odsto njenih deviznih rezervi biti u evrima.

Ruske valutne rezerve su i 46,65 posto u dolarima, devet posto u funtama, dva posto u kanadskim dolarima i toliko u japanskim jenima. Ruske devizne rezerve su u maju dostigle rekord u poslednjih šest meseci - 523 milijarde dolara. Istorijski rekord ruskih deviznih rezervi bio je 8. avgusta 2008. godine - 598 milijardi, dok je minimum bio u vreme Borisa Jeljcina, aprila 1999, samo 10,7 milijardi dolara.

Što se tiče finansijske pomoći EU, Rusija će to realizovati preko MMF, objasnio je Arkadij Dvorković potpredsednik ruske vlade. Problemi evropskih zemalja biće tema sledećeg meseca na sastanku G-20 u Meksiku.

Ruski eksperti prognoziraju da cena nafte neće značajnije padati. Nedavni pad cena nafte uticao je na slabljenje rublje prema dolaru i evru.

Zamenik ministra finansija Sergej Storčak objašnjava da su cene nafte dovoljno visoke tako da nema straha za punjenje državnog budžeta.

Budžet za ovu godinu pravljen je na ceni 100 dolara po barelu. Za iduću godinu se planira da cena nafte bude 110 dolara, objasnio je Storčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: