MMF upozorio Minsk na novu krizu

Minsk -- MMF je upozorio Belorusiju na opasnosti od još jedne finansijske krize i pozvao vladu na nastavak reformi kao uslov za dobijanje nove pozajmice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Belorusija, koja je od MMF dobila kredit vredan 3,5 milijarde dolara 2009-2010. godine, zatražila je nove pozajmice.

Prošle godine potrošačke cene su više nego udvostručene nakon što je zemlja devalvirala nacionalnu valutu, belorusku rublju, za 65 odsto u odnosu na dolar, kako bi pokrila visoki budžetski deficit, podseća agencija Rojters.

Inflacija u Belorusiji je od tada usporila, ali MMF upozorava da bi mogla ponovo da skoči, u slučaju da vlada insistira na agresivnom porastu bruto domaćeg proizvoda i poveća zarade isplaćivane iz budžeta.

Vlada u Minsku je planirala ekonomski rast na nivou od 1,0-1,5 odsto ali je povisila prognozu posle nezadovoljstva predsednika Aleksandra Lukašenka, čija su izdašna predizborna obećanja 2011. godine opustošila državnu kasu.

"Nastojanja da se ostvare visoki rast ekonomije i plata mogla bi da isprovociraju novi talas inflacije i devalvacije i ugroze srednjoročnu stabilnost budžeta i duga", ističe se u saopštenju fonda posvećenom rezultatima konsultacija sa beloruskom vladom završenih 4. maja.

MMF očekuje usporavanje tempa rasta bruto domaćeg proizvoda Belorusije u ovoj godini na 3,0 procenta i inflaciju od 38,4 odsto. Prošle godine inflacija je dostigla 108 procenata, dok je privredni rast bio na nivou od 5,3 odsto.

Za ovu godinu beloruska vlada je obećala smanjenje inflacije na 19-22 procenta uz održavanje rasta BDP na nivou od 5,0-5,5 odsto.

Vesti

strana 1 od 5189 idi na stranu