EU ipak ne sprema Maršalov plan?

Evropska komisija je opovrgla navode da priprema program ulaganja vredan 200 milijardi evra o čemu je tokom vikenda pisao španski list El Pais.

Izvor: business.hr, Capital
Podeli

"Reč je o špekulaciji, a navedene brojke nemaju utemeljenje u stvarnosti", izjavila je portparolka Evropske komisije Pia Ahrenkilde dodajući da EU već ima svoj plan za ekonomski rast - strategiju Evropa 2020.

Istovremeno, direktor Centra za međunarodnu ekonomiju Brigel sa sedištem u Briselu Žan Pisani Feri smatra da je najgore u evrozoni izbegnuto, ali da je pitanje koliko će joj biti potrebno da se oporavi, pre svega da ojača konkuretnost ekonomija članica sa juga, kao što je Grčka.

Španski dnevnik El Pais je objavio u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore, da Komisija priprema neku vrstu Maršalovog plana, koji uključuje ulaganja od 200 milijardi evra u infrastrukturu, ekološku proizvodnju energije i razvoj tehnologije.

U poslednje vreme u Evropskoj uniji sve se više spominje ekonomski rast jer se pokazuje da program štednje ne može sam rešiti krizu.

Evropska komisija ističe da mere štednje, ograničavanje javnih dugova i fiskalna disciplina, što je zacementirano u fiskalnom paktu, nije u suprotnosti sa programom privrednog rasta, nego da se te dve stvari dopunjuju.

"Ovde nije reč tome da se bira između fiskalne discipline i rasta, nego su to dve komplementarne stvari", rekla je Ahrenkilde.

strana 1 od 242 idi na stranu