Nemci rade manje, proizvode više

Produktivnost u Nemačkoj porasla je od 2001. do 2011. za 22,7 odsto, uz istovremeno skraćivanje radnog vremena za devet odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.04.2012.

17:22

Default images

Posle ujedinjenja, u Nemačkoj cena rada je rasla, da bi u poslednjih deset godina bila u stagnaciji što je nemačku ekonomiju učinilo konkurentnijom na međunarodnom tržištu.

Istovremeno, produktivnost je u prvoj evropskoj ekonomiji u protekloj deceniji rasla, iako je broj provedenih sati na radnom mestu smanjen.

Ali, gledano na nivou preduzeća, a ne na osnovu bruto domaćeg proizvoda i radno aktivnog stanovnistva, statistike pokazuju da je posle ujedinjenja, broj radnih sati povećan za za 34,6 odsto, a cena rada za 47,5 odsto, saopštio je danas nemački zavod za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: