"Štednja EU vodi ka samoubistvu"

Njujork -- „Evropa se nalazi u izrazito teškoj situaciji u kojoj bi stavljanje fokusa na štednju i strogost vodilo ka samoubistvu“, kaže Džozef Stiglic.

Izvor: business.hr
Podeli

On tvrdi da je istorija više puta pokazala kako strogi programi i štednja ne donose željene rezultate dodavši da smatra „kako je evropski pristup krizi najmanje obećavajuć i da je Europa na putu prema samouništenju “.

Političari 27 zemalja članica Evropske unije primenjuju program štedljivosti u ukupnom iznosu od oko 450 milijardi evra usred dužničke krize.

Sa Stiglicovim kritikama saglasna je i Međunarodna organizacija rada. „Mere štednje, posebno u razvijenim privredama, ne samo što nisu smanjile proračunske deficite nego su i naškodile privrednom rastu i time uticale na tržište rada“, ističe ILO u najnovijem izveštaju. Ako se takva politika ne promeni, evropsko tržište rada ostaće zakočeno do kraja 2016. , a "uski fokus mnogih zemalja evrozone na fiskalnu štednju mogao bi dovesti čak i do nove recesije u Evropi", konstatirao je vodeći autor ILO-va izveštaja Rejmond Tores.

Istovremeno dug evro regije prošle je godine narastao do najvišeg nivoa od kada je počela primena zajedničke valute, a sve zbog povećanja zajma posrnulim članicama.

I dok se od Grčke očekivala štedljivost primjenjivanje ovakvog programa u Velikoj Britaniji i Francuskoj te ostalim evropskim zemljama, može dovesti samo do katastrofičnih ekonomskih posledica. Premda su evro vođe već odavno shvatili da sama štedljivost sama po sebi nema smisla, već je potreban i rast, svejedno nisu poduzeli gotovo nikakve aktivnosti da bi taj rast i postigli“, objasnio je.

Stiglica, inače profesoar ekonomije na njujorškom fakultetu Kolumbija, kod programa štedljivosti najviše brine visoka stopa nezaposlenosti, posebno mladih.

„Nezaposlenost mladih u Španiji već je 2008. godine dosegla 50 posto te zasada ne postoji nada da će se uskoro promeniti. To uništava ljudski kapital i stvara otuđene mlade ljude u naponu snage."

"Evropski bi lideri umesto štednje trebalo da refokusiraju trošenje državnog novca, jače iskoristiti institucije poput Evropske investicijske banke, promeniti porezne politike tako da podstiču privredu te udvostučiti sve metode uravnoteženja državnih kasa“, kazao je Stiglic.

strana 1 od 242 idi na stranu