Španija i zvanično u recesiji

Madrid -- Španija je ponovo skliznula u recesiju, uprkos nastavku sprovođenja nepopularnih mera štednje radi obuzdavanja prevelikog duga.

Izvor: Tanjug
Podeli

Španska privreda je u prvom tromesečju 2012, drugi kvartal zaredom, oslabila za 0,3 odsto, prema preliminiarnim podacima Nacionalnog instituta za statistiku, prenosi agencija AFP.

Povratak na recesiju, za koju je okrivljena slaba domaća tražnja, usledio je samo dve godine nakon što se Španija početkom 2010. oporavila od poslednje krize.

Američka agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" (S&P) snizila je danas rejtinge vodećih španskih banaka, uključujući "Santander" i BBVA, nakon što je skresala kreditni rejting Španije zbog povećanja deficita i ekonomskih problema te zemlje. Sniženjem rejtinga su pogodjene banke "Santander" i njena podružnica "Banesto", BBVA, "Banko Sabadel", "Iberkaha", "Kutksabank", "Banka Sivika", "Bankiter" i španska podružnica britanske banke "Barkliz".

Ovakvi podaci ne predstavljaju iznenađenje, budući da je Banka Španije dala daleko pesimističniju prognozu, predviđajući slabljenje ekonomije od 0,4 odsto.

Uprkos recesiji i sve većoj stopi nezaposlenosti, koja je u prvom kvartalu dostigla 24,4 odsto, španska vlada je obećala da će ispuniti svoje ambiziocne ciljeve smanjenja deficita kako bi povratila poverenja tržišta.

Na desetine hiljada ljudi juče je izašlo na ulice Španije kako bi protestovali protiv mera kresanja javnih troškova, koje je preduzela konzervativna Narodna stranka, naročito u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Američka agencija za kreditne rejtinge "Standard end Purs" (S&P) snizila je danas rejtinge vodećih španskih banaka, uključujući "Santander" i BBVA, nakon što je skresala kreditni rejting Španije zbog povećanja deficita i ekonomskih problema te zemlje.

strana 1 od 242 idi na stranu