Merkel: Grčka sada ima šansu

Grčka ima šansu da prebrodi svoju dužničku krizu pošto su evrozona i privatni kreditori vlade u Atini dogovorili restrukturisanje duga Grčke, kaže Angela Merkel

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

13:31

Default images

Ona, ipak, dodaje da "ima još dosta puta da pređe" dok to ne ostvari.

"Grčka sada ima šansu... Ona još uvek ima dosta puta da pređe, mada je već prešla priličnu razdaljinu", ukazala je Merkelova za češki dnevnik "Lidove novini" pred posetu Pragu 3. aprila.

"Parlament Grčke je odobrio stroge mere štednje, kao što je kresanje minimalne plate, tako da može da konkuriše susednim zemljama, na primer, u turizmu", rekla je nemačka kancelarka i dodala da su to izuzetno teške političke odluke "koje ja mnogo cenim i koje će vremenom uroditi plodom".

Merkelova je istakla da želi da Grčka ostane u evrozoni jer bi njen izlazak "imao ozbiljne posledice", uključujući domino efekat koji bi moga da izazove sumnje u drugim zemljama.

Kancelarka je ranije izjavila da neće iskoristiti posetu Pragu za razgovor o odluci Češke da ostane van sporazuma Evropske unije (EU) o fiskalnoj disciplini, koja zajedno sa Velikom Britanijom, nije potpisala taj fiskalni pakt.

Merkelova je rekla da Češka "nije izolovana" zbog toga što se nije priključila sporazumu o pooštravanju fiskalnih propisa. Tom sporazumu se protivi najjača partija u vladi Češke, Građanska demokratska partija premijera Petra Nečasa.

Nečas je protiv fiskalnog pakta jer nije jasno postavio plafon za vladin dug od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda i nije osigurao da na sastancima evrozone učestvuju i clanice EU koje i dalje koriste nacionalne a ne jedinstvenu valutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: