Kina: Ko su SAD da kažnjavaju druge

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da nemaju pravo da unilateralno kažnjavaju druge nacije zbog uvoza nafte iz Irana.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.03.2012.

12:34

Default images

U saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova navedeno je da se Kina uvek protivi uniltaralnom uvođenju sankcija protiv neke države i da ne prihvata unilateralno uvođenje snakcija prema "trećoj" zemlji.

Američka novinska agencija AP, međutim, navodi da iako Kina, s jedne strane, insistira da ima pravo da uvozi naftu od Irana ili bilo koje druge države, ona u tišini, ipak, smanjuje količine nafte koje uvozi iz te zemlje.

Američki predsednik Barak Obama juče je odobrio uvođenje novih sankcija kupcima iranske nafte. On je zaključio da na svetskom tržištu ima dovoljno nafte kako bi, za američke saveznike, bile izbegnute negativne posledice bojkota nafte iz Irana.

Ovaj potez omogućava Vašingtonu da uvede sankcije stranim bankama koje su još uključene u trgovinu naftom sa Iranom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: