Šikorski ponovo "preti" raspadom EU

Šef poljske diplomatije Radek Šikorski u govoru pred poslanicima u Varšavi predstavio je „crni scenario“ za EU i NATO. Poljska svejedno želi u evrozonu.

Svet

Izvor: Danas

Subota, 31.03.2012.

00:57

Default images

Dok se lideri EU svojski trude da ubede javnost da su najgori dani finansijske krize prošlost, Šikorski ističe da bi EU mogla da se raspadne, a SAD napuste NATO, te bi u tom slučaju Poljska bila ostavljena na cedilu da se sama „bori sa Rusijom“.

Naglašavajući da su SAD mnogo više zainteresovane za Pacifik nego Evropu i da članice Unije postaju sve sebičnije, Šikorski predviđa potpuno urušavanje ideje o otvorenim granicama i tržištu rada, smanjivanje finansiranja budžeta EU i važnih projekata poput Evropske spoljne službe, piše EUObzerver.

Šikorski dalje tvrdi da će SAD, zamorene šrktošću Evrope kada je reč o finansiranju odbrane, ali i zbog njene „opšte neefikasnosti“, napustiti NATO. Postzapadni vakum ispuniće Rusija na Istoku i Kina u Aziji.

Poljski ministar je ukazao da je veoma rizično dati suverenitet Briselu da stvori trajnu političku uniju. Uprkos svemu, kako je rekao, Varšava i dalje želi da se priključi evrozoni, ali da „rasipničke zemlje poput Grčke moraju platiti cenu za svoje loše ponašanje“.

Ministar je naveo da je Nemačka najvažniji poljski partner u Evropi, zahvaljujući obimu trgovinskih odnosa, ali sve više i zbog slične ekonomske kulture i političke koncepcije. SAD su „naš najvažniji partner“, tvrdi Šikorski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: