Epl i Fokskon na udaru zbog Kine

Nezavisna istraga, sprovedena u kineskim fabrikama Fokskona koje rade za informatičkog giganta Epl, otkrila je velike probleme sa kršenjem zakona.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 31.03.2012.

00:47

Default images

Kršenja se pre svega odnose na veoma produženo radno vreme za koje se ne dobija odgovarajuća novčana nadoknada, objavilo je udruženje FLA (Fair Labor Association).

U istrazi su konstatovane i opasnosti vezana za zdravlje i bezbednost radnika, kao i veliki nedostaci u komunikaciji.

FLA je saopštio da je otkriveno da je tokom 12 poslednjih meseci, u tri fabrike gde su registrovani problemi, došlo do istovremenog prekoračenja propisa tog udruženja od 60 časova sedmičnog rada (računajući dodatne sate) i zakonskih granica sedmičnog radnog vremena u Kini od 40 sati, plus maksimalnih dodatnih 36 sati.

Epl se, između ostalog, obavezao pred FLA da će dovesti radno vreme u zakonske granice uz obezbeđenje novčane nadoknade za dodatne sate, kao i da će poboljšati zdravstvene i bezbednosne uslove za radnike.

Fokskon je, takođe, prihvatio da do jula 2013. propise u svojim fabrikama potpuno uskladi sa zakonskim okvirima u Kini i propisima FLA vezanim za radno vreme, kao i da zaposli hiljade dodatnih radnika.

U FLA su saopštili da su Epl i Fokskon prihvatili njihove preporuke, ali da će oni nastaviti da kontrolišu uslove rada u tim fabrikama kako bi proverili da li Epl sprovodi obećanja.

FLA očekuje da će sporazum najveće kompanije u svetu, Epla, i Fokskona, koji opskrbljuje 50 posto svetskog tržišta potrošačke elektronike, imati dalekosežan uticaj i promeniti način poslovanja i ostalih zapadnjačkih kompanija u Kini

Epl nije prvi američki potrošački brend koji je odgovorio na kritike ove vrste. Korporacija Najk je preduzela brojne promene, od poboljšanja sigurnosti do stvaranja boljih radnih uslova, nakon što izveštaja 1990. godine da njegovi partneri u Kini i drugde zaposlene primoravaju da rade u ropskim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: