Afera "Mapetgejt" potresa Volstrit

Njujork -- Izvršni direktor za Evropu i evropski šef Goldman Saksa za poslove s finansijskim derivatima Greg Smit je podigao pravu buru širom bankarskog sektora.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je, objašnjavajući razloge svoje ostavke, nazvao Goldman "otrovnim" mestom za rad gde viši rukovodioci smatraju svoje klijente za "mapete".

Istovremeno, američka investiciona banka "JPMorgan Čejz" pokušala je da umanji štetu po reputaciju Volstrita, pozvavši svoje zaposlene da ne pokušavaju da izvuku koristi iz neprilike u koju je zapala rivalska investiciona banka Goldman Saks posle objavljivanja zajedljivog pisma o ostavci njenog visokog rukovodioca u Njujork tajmsu.

Goldman je u zvaničnom odgovoru na pismo Smita predočio da se ne slaže sa njegovim navodima "za koje smatramo da ne oslikavaju način na koji vodimo biznis. S naše tačke gledišta, mi možemo da budemo uspešni samo ako su naši klijenti uspešni. Ta fundamentalna istina je u osnovi našeg ponašanja".

Izvršni direktor "JPMorgan Čejza" Džejmi Dimon je upozorio zaposlene da ne profitiraju na Goldmanovom "navodnom slučaju", zamolivši ih da se fokusiraju na standarde, a ne na senzaciju koju je izazvao Smit u, kako su naveli mediji i blogeri, aferi "Mapetgejt".

"Da budem jasan, želim da niko ovde nikada ne potraži korist od navodnog slučaja našeg konkurenta ili glasina o njemu. To nije način na koji mi vodimo biznis", neveo je Dimon u poruci zaposlenima.

Bura koja se digla oko Goldmana još više rasplamsava krizu reputacije investicionog bankarstva , s obzirom da javnost okrivljuje taj sektor za njegovu ulogu u bankarskoj krizi iz 2008. koja je dovela svetski finansijski sistem na ivicu kolapsa.

Stručnjaci ističu da Goldman Saks, koji je na četvrtom mestu na svetu po prihodu medju investicionim bankama, ima dugu istoriju napregnutih odnosa s klijentima.

Smit je imao funkciju izvršnog direktora, ali ta dužnost nije bila toliko značajna kao što se čini, s obzirom da je u Goldmanu oko 12.000 potpredsednika i izvršnih direktora, u poređenju sa 450 generalnih direktora koji su viši stepen u hijerarhiji te banke, a koji Smit nije uspeo da dostigne.

Smit govori o poslednjih 12 godina, ali je Goldman takve stvari radio još od vremena Velike depresije, kaže bivši bankar na Volstritu i autor knjige o Goldmanu pod nazivom "Novac i vlast" Vilijam Koen i dodaje da "to nisu samo poslednjih 12 godina, to je, nažalost, deo DNK te kompanije".

Goldman je poslednjih godina bio suočen s nizom incidenata koji su naneli štetu njegovom imidžu. Ta banka je ranije ovog meseca bila okrivljena za konflikt interesa zbog savetovanja kompanije El Paso u procesu njene prodaje firmi Kinder Morgan u kojoj je Goldman bio akcionar sa značajnim udelom.

Bivši predsednik američke Uprave federalnih rezervi Pol Volker je na jednom ekonomskom samitu u Vašingtonu slučaj Smita ocenio kao "odraz promene tržišnog mentaliteta tokom poslednih 15-20 godina".

Vesti

strana 1 od 5189 idi na stranu