Afera "Mapetgejt" potresa Volstrit

Izvršni direktor za Evropu i evropski šef Goldman Saksa za poslove s finansijskim derivatima Greg Smit je podigao pravu buru širom bankarskog sektora.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.03.2012.

19:18

Default images

On je, objašnjavajući razloge svoje ostavke, nazvao Goldman "otrovnim" mestom za rad gde viši rukovodioci smatraju svoje klijente za "mapete".

Istovremeno, američka investiciona banka "JPMorgan Čejz" pokušala je da umanji štetu po reputaciju Volstrita, pozvavši svoje zaposlene da ne pokušavaju da izvuku koristi iz neprilike u koju je zapala rivalska investiciona banka Goldman Saks posle objavljivanja zajedljivog pisma o ostavci njenog visokog rukovodioca u Njujork tajmsu. Izvršni direktor "JPMorgan Čejza" Džejmi Dimon je upozorio zaposlene da ne profitiraju na Goldmanovom "navodnom slučaju", zamolivši ih da se fokusiraju na standarde, a ne na senzaciju koju je izazvao Smit u, kako su naveli mediji i blogeri, aferi "Mapetgejt".

"Da budem jasan, želim da niko ovde nikada ne potraži korist od navodnog slučaja našeg konkurenta ili glasina o njemu. To nije način na koji mi vodimo biznis", neveo je Dimon u poruci zaposlenima.

Bura koja se digla oko Goldmana još više rasplamsava krizu reputacije investicionog bankarstva , s obzirom da javnost okrivljuje taj sektor za njegovu ulogu u bankarskoj krizi iz 2008. koja je dovela svetski finansijski sistem na ivicu kolapsa.

Stručnjaci ističu da Goldman Saks, koji je na četvrtom mestu na svetu po prihodu medju investicionim bankama, ima dugu istoriju napregnutih odnosa s klijentima. Smit govori o poslednjih 12 godina, ali je Goldman takve stvari radio još od vremena Velike depresije, kaže bivši bankar na Volstritu i autor knjige o Goldmanu pod nazivom "Novac i vlast" Vilijam Koen i dodaje da "to nisu samo poslednjih 12 godina, to je, nažalost, deo DNK te kompanije".

Goldman je poslednjih godina bio suočen s nizom incidenata koji su naneli štetu njegovom imidžu. Ta banka je ranije ovog meseca bila okrivljena za konflikt interesa zbog savetovanja kompanije El Paso u procesu njene prodaje firmi Kinder Morgan u kojoj je Goldman bio akcionar sa značajnim udelom.

Bivši predsednik američke Uprave federalnih rezervi Pol Volker je na jednom ekonomskom samitu u Vašingtonu slučaj Smita ocenio kao "odraz promene tržišnog mentaliteta tokom poslednih 15-20 godina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: