Goldman Saks:Cilj "odrati" klijente

Izvršni direktor američke kompanije Goldman Saks Greg Smit je optužio rukovodioce u tom preduzeću da se prema klijentima odnose kao prema "mapetima".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

20:00

Default images

Smit je putem autorskog teksta u današnjem Njujork tajmsu podneo ostavku na mesto izvršnog direktora i šefa za poslove u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Sugerišući da erozija kulture u Goldman Saksu, posle 143 godine postojanja, preti da ugrozi opstanak kompanije, Smit je upozorio da ona treba da "ukloni moralno bankrotirane ljude".

Jedan od lakih načina da se postane lider u Goldman Saksu je, kako piše Smit, ubeđivanje klijenata da ulože u proizvode kojih kompanija želi da se otarasi ili koji će doneti najviše koristi kompaniji. Na sastancima na kojima bi trebalo da se razgovara o pomaganju klijentima da zarade novac, Smit kaže da uspeh klijenata "nije bio uopšte deo misaonog procesa".

Ta američka banka se pretvorila u kompaniju čiji je jedini zadatak da izvuče iz klijenata sve što se može, kaže on i dodaje da je zamenjena nekadašnja politika zarađivanja novca za klijente novom u kojoj je cilj što bolje "odrati" klijente.

Smit naglašava da zbog toga više ne može da čiste savesti u kompaniju dovodi nove ljude ili da studentima na praksi govori kako je to divno mesto za rad.

Odgovornost za tu promenu je pripisao glavnom izvršnom direktoru Lojdu Blankfejnu i predsedniku uprave Geriju Konu.

Smit se u tekstu sa nostalgijom priseća kako je pre 12 godina počeo da radi u sasvim drugačijoj firmi, čija je kultura bila utemeljena na poštenju i "prioritetnom interesu klijenata".

"Takva kultura je bila tajni recept koji je proslavio tu bankarsku instituciju i omogućio joj da tokom 143 godine pridobija poverenje klijenata", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: