Kina: Stranci eksploatišu radnike

Peking -- Neke strane kompnaije u Kini eksploatišu svoje radnike prinuđavajući ih da rade prekovremeo ili im ne plaćaju dovoljno, kaže ministar rada Jin Veimin.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Kini se uskovitlao problem radnih uslova u fabrikama koje proizvodi Ejplove ajfone i ajpejde.

Ministar Jin je rekao da strane kompanije generalno poštuju zakone kada su u pitanju radnici, ali da problemi postoje.

"Kompanije stranih investitora su dale veliki doprinos ekonomskom razvoju Kine i odigrale pozitivnu ulogu", rekao je on.

Aktivisti za prava radnika kažu da se mnoge zloupotrebe događaju u kineskim kompanijama, a problem je posebno otežan zabranom vlasti da se osnivaju nezavisni sindikati i restrikcijama na organizovanje i pravo na štrajk.

"Naravno, mi smo takođe primetili da postoje problemi u nekim kompanijama, na primer prekovremeni rad, male plate za neke radnike i nedostatak brige za ljude", rekao je Jin, ne navodeći imena kompanija.

On je kazao da će odgovarajući vladini uredi i sindikati povećati kontrolu i nadgledanje kada su u pitanju ti problemi. Firme u kojima se utvrdi da je prekršen zakon biće "detaljno ispitane i prema njima će se postupiti na odgovarajući način".

Kompanija Epl je izbila na loš glas u štampi posle vesti o smrtnim slučajevima i samoubistvima radnika u firmama koje u Kini rade za tog američkog giganta komunikacionih tehnologija.

Troje radnika Fokskona poginulo je u eksploziji prošle godine dok su polirali ajpejde, a grupe za zaštitu prava radnika navode da se 18 radnika u Foxconovim fabrikama u Kini ubilo ili pokušalo da ubije u 2010.

Prema izveštajima medija većina od 1,2 miliona zaposlenih u Fokskonu u Kini su angažovani na sklapanju Eplovih proizvoda.

Vesti

strana 1 od 5127 idi na stranu