Budžetska rupa u SAD 1,1 bilion USD

Američki budžetski deficit će u fiskalnoj godini koja se završava u septembru iznositi 1,1 bilion dolara, što je nešto manje nego u prošloj fiskalnoj godini.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.01.2012.

18:16

Default images

To, ipak, i dalje predstavlja ogromnu sumu po svakom merilu, saopštio je Budžetski biro američkog Kongresa (CBO).

Godišnji budžetski deficiti će ostati oko nivoa od bilion dolara i u nekoliko sledećih godina ukoliko bude produženo važenje poreskih olakšica iz vremena vladavine Džordža Buša, kao što se očekuje, a koje treba da isteknu u decembru.

Ovaj vladin izveštaj je još jedan dokaz u koliko opasnoj fiskalnoj situaciji se nalazi vlada SAD, a, uz to, postoji opšte mišljenje da predsednik Barak Obama i zakonodavci u Kongresu neće posvetiti veću pažnju problemu deficita tokom ove izborne godine. U izveštaju je prognoziran skroman ekonomski rast od dva odsto u ovoj godini i zadržavanje stope nezaposlenosti iznad osam odsto na bazi pretpostavke da predsednik Obama neće uspeti da do kraja idućeg meseca izdejstvuje obnavljanje poreskih olakšica i nadoknada za nezaposlene.

Podaci takođe govore da je sporazum o budžetu i dugu od prošlog leta tek samo neznatno uspeo da ublaži vladine fiskalne nedaće.

Tim sporazumom je uvedeno kresanje budžetskih izdataka za 2,1 bilion dolara u periodu od 10 godina, ali najnovije prognoze najavljuju nagomilavanje defitita na 11 biliona dolara u periodu od 2013-2022. ukoliko bude obnovljeno važenje smanjenja poreza na prihode, investicije, velike nekretnine i porodice sa decom koje je uvedeno za vreme Buša.

Obama je predložio da važnost tih olakšica bude uglavnom produžena, ali je dozvolio njihovo isticanje kad je reč o bogatim poreskim obveznicima.

Budžetski deficit u tekućoj fiskalnoj godini iznosiće sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je samo malo manje od 8,7 odsto BDP u prošloj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: