Prag ne odbija zauvek fiskalni pakt

Odbijanje Češke da potpiše sporazum o budžetskoj odgovornosti oko koga se dogovorilo 25 od 27 članica Evropske unije ne mora da bude zauvek.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 31.01.2012.

16:56

Default images

Prag bi mogao da se priključi kasnije.

"Taj sporazum Češkoj ne donosi ništa novo, osim mera koje je sebi sama naredila. Ne donosi nikakvu političku korist. Ali uprkos primedbama na sadržaj sporazuma i dalje je moguće da mu se bilo kada pridružimo. Nema prepreka da bilo kada u budućnosti, da izvinite škrgućući zubima, to ipak prihvatimo", kazao je češki premijer Petr Nečas.

Češki premijer je među osnovnim zamerkama fiskalnom paktu naveo i to što ne brani da u njemu budu zemlje koje već imaju veće zaduženje od 60 odsto BDP-a. Kao i Poljska, koja je na kraju prihvatila kompromis da zemlje koje nisu članice evrozone mogu da učestvuju na njenim samitima makar jednom godišnje, Češka je insistirala da mora, makar kao posmatrač, da učestvuje na samitima zemalja koje plaćaju evrom a gde se donose odluke kako će evrozona izgledati u budućnosti, ako se od nje traži da pozajmljuje novac Međunarodnom monetarnom fondu za spas evrozone.

Nečas je takođe upozorio na problem da Češka i kada bi on potpisao sporazum ne bi mogla da ga ratifikuje sve do marta naredne godine kada najglasnijem evroskeptiku među šefovima država i vlada EU, Vaclavu Klausu, ističe drugi, poslednji mandat na čelu države.

"S obzirom na stav predsednika ionako ratifikacija ne bi bila dovršena najmanje do marta naredne godine, čak i kada bi je češki premijer potpisao danas a zatim ratifikovala oba doma češkog parlamenta", rekao je Nečas.

Češki predsednik Vaclav Klaus podržao je odluku da Češka odbije novi ugovor Unije o budžetskoj odgovornosti. On je izrazio nadu da to odbijanje češke vlade nije samo privremeno, jer novi fiskalni pakt po njegovoj oceni znači dalji korak ka likvidaciji suvereniteta pojedinih evropskih zemalja prelaskom u fiskalnu uniju.

Šef češke diplomatije, lider stranke TOP09, Karel Švarcenberg poručio je premijeru da je naneo štetu nacionalnim interesima jer je gura na margine i u izolaciju.

"To je nemogući pristup. Ostajemo usamljeni. I to samo iz straha od nacional-socijalističkog krila (premijerove) Građanske demokratske stranke. Sve je to samo iz unutrašnjepolitičkih razloga", kazao je Švarcenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: