Rast investicija u Kinu, pad u SAD

Ženeva -- Globalni priliv stranih direktnih investicija (SDI) porastao je u prošloj godini za 17 odsto, uprkos ekonomskim turbulencijama širom sveta.

Izvor: Tanjug
Podeli

Postoji razlog i za oprezni optimizam da će rast biti ostvaren i 2012, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

U izveštaju UN se navodi da su za rast priliva investicija zaslužna prekogranična spajanja i akvizicije, preneo je Rojters.

Međutim, nisu sve investicije u Evropi bile "zdrave", niti su ukazivale na veći apetit investitora, već je određeni broj ulaganja bio pokazatelj prodaje dela imovine evropskih kompanija, odbacivanja rizičnih sredstava i oportunističkih pogodbi koje su imale za cilj izvlačenje koristi od slabljenja evra i drugih evropskih valuta.

Povećanje SDI ukazuje na sve veću globalizaciju i rast tražnje velikih projekata u inostranstvu, što može dovesti do rasta trgovine i povećanja proizvodnih kapaciteta u svetu. U svetlu lošeg raspoloženja na svetskim finansijskim tržištima, rast tražnje investicija jedan je od retkih pozitivnih znakova.

Globalni priliv SDI uvećan je drugu godinu zaredom, i u 2011. je iznosio oko 1.509 biliona dolara, što je za 28 odsto više u odnosu na 2009, ali i 23 odsto manje u odnosu na vrhunac iz 2007.

Ulaganje u prekogranična spajanja i akvizicije skočilo je 2011. za 49,7 odsto na 507,3 milijarde dolara, dok su grinfild investicije, koje podrazumevaju početak izgradnje bez prethodne infrastrukture, poslovnih prostora i radnika, smanjene za za 3,3 odsto na 780,4 milijarde dolara.

"Rast bruto domaćeg proizvoda je i dalje pozitivan i, mada je niži od očekivanog, komapnije i dalje imaju novca u džepovima, a u svakom slučaju moraju da ga ulažu. Međutim, u isto vreme postoji neizvesnost zbog slabosti svetske ekonomije", rekao je ekonomista UN Astrit Sulstarova.

Priliv SDI u zemlje Latinske Amerike uvećan je za 35 odsto na 216,4 milijarde dolara.

Zemlje u razvoju zabeležile su rekordan priliv SDI, uglavnom putem grinfild investicija. Kina, koja je druga zemlja po prilivu SDI, primila je investicije u iznosu od 124 milijarde dolara, zabeleživši rekord drugu godinu zaredom. SDI u Indiju uvećane su za 38 odsto, nakon velikog pada iz 2010, ali su i dalje dosta manje od kineskih i iznose 34 milijarde dolara.

Razvijene zemlje su zabeležile prvi rast priliva SDI u poslednje tri godine. Investicije su uvećane za 18 odsto na 753 milijarde dolara, dok su samo u Evropi porasle za 23 odsto.

Ulaganje u SAD, koje su najveći primalac investicija, smanjeno je za 7,7 odsto na 210,7 milijardi dolara.

Vesti

strana 1 od 5183 idi na stranu