Rusi možda odustaju od Južnog toka?

Prvi čovek Gasproma Aleksej Miler u ponedeljak je prvi put izjavio da Rusija može da odustane od gradnje gasovoda Južni tok.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.12.2011.

23:45

Default images

Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda onda joj više neće trebati južni gasovod.

Gasprom želi da kupi najmanje 50 posto akcija ukrajinskog gasovoda dok bi u Kijevu hteli da vlasnik bude međunarodni konzorcijum gde bi Ukrajina, Rusija i zapadni investitori bili vlasnici po trećine gasovoda koji bi trebalo da se u bližoj budućnosti kapitalno remontuje.

Ukrajina nema novca da sama remontuje dugački gasovod koji joj godinama donosi milijarde dolara. Za sada u Gaspromu ne žele da detaljnije objašnjavaju mogućnost odustajanja od južnog kraka, iako je donedavno i premijer Vladimir Putin uveravao strane partnere da će se taj gasovod sigurno graditi.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je više puta javno pozivao Kremlj da odustane od skupog projekta Južnog toka čija bi izgradnja u bližoj budućnosti učinila ukrajinski gasovod nerentabilnim. U Evropi ne raste toliko brzo potrošnja gasa da bi radili punim kapacitetom svi postojeći gasovodi, a ni južni tok koji još nije ni započet.

Prošle godine je preko ukrajinskog gasovoda proteklo 95,4 milijardi kubnih metara gasa što je zapravo dve trećine ruskog izvoza “plavog goriva”. Na tranzitu ruskog gasa Ukrajina je 2010. zaradila 1,3 milijardi evra, pa u Kijevu ne žele da u perspektivi izgube taj novac.

Eksperti tvrde da bi obnova ukrajinskog gasovoda bila najmanje tri puta jeftinija od gradnje Južnog toka.

Ostaje i pitanje kako će rusko rukovodstvo objasniti da namerava da odustane od Južnog toka pre svega nemačkom Vinteršalu, zatim francuskom EDF i italijanskom ENI koji su glavni partneri Gasproma.

Osim toga, Vladimir Putin bi morao da objasni odustajanje od projekta predsednicima država sa kojima je vodio brojne pregovore, a među njima je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Ukrajina će biti čvrsta u gasnim pregovorima

Ukrajina će štititi svoje nacionalne interese u pregovorima s Rusijom o obezbeđivanju jeftinijih isporuka ruskog prirodnog gasa, kaže ukrajinski ministar energetike Jurij Bojko i naglašava da "predsednik Viktor Janukovič nikada neće odustati od nacionalnih interesa, to je jasno našim partnerima".
Ukrajina veoma mnogo zavisi od uvoza ruskog gasa i već više od godinu dana pokušava da dogovori niže cene, ali Moskva insistira na dobijanju udela u ukrajinskim gasovodima kojima se transportuje ruski gas u Evropu i koje Kijev smatra strateškim. Dve strane planiraju da sledeću rundu pregovora otpočnu 15. januara i obećale su da će izbeći prekide isporuka u Evropu, do kojih je dolazilo u vreme prethodnih nesporazum oko cena gasa.

Ukrajina, koja se do poslednjeg trenutka nadala da će od početka 2012. izboriti sniženje cena ruskog gasa, na kraju je priznala da su pregovori s Rusijom propali i prošlog četvrtka je odobrila državni budžet za iduću godinu, izumajući u obzir rekordno visoku cenu za gas od 416 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ta zemlja želi da izdejstvuje da cena ruskog gasa ne premaši 250 dolara za 1.000 kubika, pri sadašnjoj ceni od oko 400 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: