Nemačka sama kao SAD u iračkom ratu

Insistiranjem na strogoći mera štednje i odbijanjem veće uloge Evropske centralne banke, Nemci su izolovani kao i Amerikanci u iračkom ratu, piše nemački Velt.

Svet

Izvor: Novosti

Sreda, 30.11.2011.

23:36

Default images

Taj list navodi da čak i evropski saveznici počinju da se distanciraju od nemačke krutosti.

Oobaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da je kriza u evrozoni postala najveća pretnja globalnoj ekonomiji, i da razbijanje jedistvenog evroprostora više nije isključeno, učinila je da sve oči za spas evra budu uprte put Berlina.

Približavanjem samita EU 9. decembra, od kog se očekuje formula za spas evra, Nemačka se našla u u procepu. S jedne strane, evropski saveznici očekuju od najmoćnije i ekonomski najstabilnije članice lidersku ulogu u spasavanju evrozone. S druge strane, skepsa u odnosu na evro nije nigde tako velika kao u Nemačkoj.

"To je razumljivo, imajući u vidu da je Nemačka odgovorna za najveći deo paketa pomoći za krizom pogođene zemlje. Ali ona se istovremeno nalazi u pomalo apsurdnoj situaciji imajući u vidu koliko je profitirala uvođenjem evra... sa 40 procenata nemačkog izvoza usmerenog ka drugim članicama evrozone", primećuje nedeljnik Špigl.

Problem je, međutim, širi. Evropa u krizi predstavlja najveću pretnju globalnoj ekonomiji, pa stav Berlina čini tržišta više nego nervoznim:

"Kompanije i ulagači su već upozoreni da prave planove za raspad evrozone. Evro može da propadne, čak i ako to niko ne želi. Mnogo sada zavisi od narednog samita EU, od toga da li će biti preduzeti koraci ka efikasnoj fiskalnoj uniji, dok se istovremeno stvaraju kratkoročni fondovi za zaustavljanje udara kupaca na tržištima obveznica", navodi nemački poslovni dnevnik Handelsblat.

Ukoliko bi investiranje u evropske državne obveznice postalo atraktivnije za investitore, list predviđa da bi Evropa mogla da postane pokretač globalnog ekonomskog rasta, srednjoročno, ali i na duži rok. Političari su, međutim, puni, koliko nade toliko i skepse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: