Italija bira štednju ili katastrofu

Vlada Italije odobriće opsežan paket hitnih mera za smanjenje duga, kao i dugoročne strukturne reforme radi podsticanja privrednog rasta.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2011.

19:56

Default images

Italijanski premijer Mario Monti je pozvao sindikate i zakonodavce da budu odgovorni u reakcijama na reformu italijanskog obimnog penzionog sistema.

"Ukoliko Italija to ne uradi, ili uradi manje nego što je potrebno, posledice će biti veoma ozbiljne za sve", rekao je on, dodajući da je evropskim zvaničnicima ponovo potvrdio da Italija namerava da uravnoteži budžet do 2013.

Premijer Italije nalazi se pod ogromnim pritiskom da progura reforme u parlamentu da bi se obuzdao dug Rima od 1,9 biliona evra ili 120 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i podstakao anemičan privredni rast.

Smatra se da je Italija, treća po veličini privreda evrozone, suviše velika da bi bila spasena poput manjih država kao što su Grčka, Irska i Portugalija.

Bankrot Rima imao bi katastrofalne posledice po Evropu i poslao bi talase šokova kroz globalnu ekonomiju.

Monti, koji je ekonomista i dekan Univerziteta Bokoni u Milanu, došao je na vlast u novembru nakon što su međunarodna tržišta izgubila poverenje u sposobnost Silvija Berluskonija da progura reforme.

Montijeva strategija fokusira se na budžetsku štednju, privredni rast i socijalnu pravednost. Strategija uključuje ponovno uvođenje poreza na imovinu za vlasnike domova, reformu penzionog sistema, smanjenje političkih troškova, pojednostavljenje državne birokratije i prodaju državne imovine.

Dodatnim stukturnim reformama za podsticanje rasta, naveo je Monti, takođe je cilj smanjenje državnog duga, tako da je cilj javnih finansija "čak i ako se ekonomska situacija pogorša više nego što se očekuje, zagarantovan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: