U Kini čak 128 miliona siromašnih

Iako privreda doživljava procvat, u Kini se po zvaničnim statistikama povećao broj siromašnih ljudi.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2011.

19:20

Default images

Znatno uvećanje minimalnog iznosa novca potrebnog za život preko noći je doveo da se 128 miliona Kineza u seoskim oblastima smatra siromašnima.

To je čak 100 miliona više nego po prethodnim standardima. Novi prag siromaštva od jednog dolara dnevno je duplo veći iznos od ranije sume ispod koje se smatralo da čovek živi u uslovima siromaštva.

Iako je povećana linija siromaštva i dalje ispod praga koji je odredila Svetska banka od 1,25 dolara dnevno, ova promena je Kinu približila svetskim normama i bolje oslikava ukupni viši standard života, pa i stvarni broj siromašnih u zemlji nakon tri decenije ubrzanog privrednog rasta.

Stara granica od 0,50 dolara iz 1990-tih doneta je u uslovima kada je većina stanovništva živela na selu u uslovima krajnje oskudice i bilo je dosta onih koji su se borili za puko dnevno preživljavanje.

Kako se zemlja privredno razvijala i rastao standard stručnjaci iz Svetske banke i kineski eksperti su tražili od vlade da podigne prag siromaštva kako bi u novim uslovima taj status bio priznat za veći broj stvarno siromašnih Kineza.

Samo 2,8 procenata seoske populacije je zvanično smatrano siromašnom što je niže nego u mnogim razvijenijim zemljama kao SAD, koja ima stopu siromaštva od oko 15 procenata.

Sa višim pragom siromaštva više ljudi je dobilo pravo na državnu pomoć. Fond za pružanje pomoći siromašnima je takođe uvećan za 20 odsto ove godine na 27 milijardi juana, ili 4,2 milijarde dolara, objavio je Čajna dejli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: