Dug Nemačke 7.000.000.000.000 evra?

Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Nemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

20:28

Default images

To je tri i po puta više nego što se zvanično priznaje.

Rafelhiše, koji je profesor na Univerzitetu u Frajburgu, tvrdi da realni dug njegove zemlje obuhvata osim dva biliona evra, koliko se navodi u vladinim zvaničnim podacima za ovu godinu, još pet biliona evra nepokrivenih troškova za penzije i zdravstvenu zaštitu.

Prema toj računici, nemački dug u odnosu na vrednost bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP) je 185 odsto BDP-a, a ne 85 procenata kako se navodi u dokumentima vlade.

Grčka, koja je već mesecima na ivici bankrota zbog duga od približno 350 milijardi evra, trebalo bi, prema najnovijim projekcijama, iduće godine da ima javni dug koji obuhvata 186 odsto vlastitog BDP-a.

Istovremeno, Italija koju takođe muče veliki finansijski problemi, ima javni dug od 1,9 biliona evra, ili 120 odsto BDP-a, što ukazuje da je Nemačka, ustvari, pravi šampion po visini javnog duga u zoni evra.

Ukoliko se prihvati da je stvarni nemački dug "težak" sedam biliona evra to će, kako navode analitičari, biti "blanko ček sa potpisom nemačkih građana koji će radom i znojem plaćati buduće generacije".

Uprkos tekućim kontraverzama oko visine javnog duga, Nemačka je u protekle dve godine bila pravi motor ekonomske ekspanzije zone evra, ali i ostatka Evrope, jer je ostvarila veoma solidan privredni rast, uz osetan pad nezaposlenosti.

Izvoz je, inače, bio i ostao okosnica nemačkog privrednog rasta, jer je vodeća evropska privreda uz Kinu sada najveći svetski eksporter. Ali, novi recesivni talas, koji će se u svetu oštrije ispoljiti, prema svemu sudeći, već u prvim mesecima iduće godine, preti da ozbiljno podrije i dalju privrednu ekspanziju u najmoćnijoj članici evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: