BMW izvozi pirinač, a Porše vino

Nemački automobilski koncern BMW je odlučio da iz Argentine izozi pirinač i druge neprofilne proizvode. Slične odluke donele i druge velike svetske kompanije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 06.11.2011.

14:06

Default images

Kompanija će ovom, na prvi pogled nestandardnom odlukom, udovoljiti zahtevu Buenos Ajresa i obnoviti isporuke svojih automobila u tu južnoameričku državu.

Argentinske vlasti su ranije obavezali uvoznike da u punoj meri kompenzuju trgovinski deficit izvozom, kaže finansijski direktor BMW Fridrih Ajhiner.

Prema podacima koncerna, otpremljeni automobili su još početkom 2011. zadržani na carini, pošto je BMW prekršio argentinske propise o uvozu robe proizvedene u inostranstvu. Nakon što je rukovodstvo BMW pristalo da iz Argentine izvozi autodelove, kožu, pirinač i druge poljoprivredne proizvode, koncernu je dozvoljeno da ponovo doprema svoje automobile.

Sporazum sa Buenos Ajresom postignut je u oktobru, saopštili su predstavnici nemačkog autogiganta. Prve isporuke pirinča preko BMW planirane su za 2012. Slično uslovljavanje argentinske vlasti su postavile i drugim svetskim automobilskim gigantima.

Kako bi zadržao plasman na argentinskom tržištu, nemački proizvođač sportskih kola i luksuznih terenaca Porše, izvozi iz Argentine lokalno vino i maslinovo ulje ukupne vrednosti osam miliona dolara.

Kineski koncern Čeri je pristao da na svetsko tržište plasira argentinsko voće, južnokorejski Hjundai iz Argentine izvozi orahe, a japanski Micubiši mineralnu vodu.

Na nova argentinska pravila igre pristalo je 17 proizvođača automobila. U sličnoj situaciji našle su se i kompanije drugih industrijskih sektora. Tako proizvođač sportske opreme i obuće Adidas izvozi iz Argentine nameštaj.

Automobilski koncerni imaju mogućnost da se oslobode izvoza neprofilnih proizvoda iz Argentine, ukoliko otvore vlastitu proizvodnju u toj zemlji. BMW, međutim, na sada takvu mogućnost ne razmatra i smatra da je Argentini susedni Brazil mnogo privlačniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: