Sarkozi: Krah evra - propast Evrope

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi je poručio na samitu G20 da je zajednička valuta evro srce Evrope i da se ne može dopustiti raspad evrozone.

Svet

Izvor: B92

Subota, 05.11.2011.

01:54

Default images

"Današnji problem je vrlo jasan. Evro je srce Evrope, a Evropa je srce francuske politike. Ne možemo dopustiti raspad evrozone. To bi automatski značilo raspad Evrope", kaže.

''Što se Grčke tiče, stvari napreduju. Naravno da pomno pratimo razvoj situacije. Mislim da su poruke Francuke i Nemačke bile jasne", smatra Sarkozi

Sarkozi dodaje da evrozona mora da pošalje ''verodostojnu poruku'' svetu i naglašava da to mora biti učinjeno vrlo brzo. Francuski predsednik je ponovio da veruje u italijansku ekonomiju, ali priznaje da ima sumnje u vezi sa strogošću štednje u ovoj zemlji.

Istovremeno, francuski ministar za evropska pitanja Žan Leoneti ponavlja upozorenje brojnih evropskih zvaničnika da bi Grčka bila isključena iz evrozone, ali i iz Evropske unije, u slučaju da ne prihvati evropski plan rešenja svoje dužničke krize.

"Neprihvatanje plana znači izlazak iz evrozone, ali i izlazak Grčke iz Evrope", izjavio je Leoneti i dodao da ne želi takav rasplet.

"Ne samo da smo im rekli da preuzmu odgovornost, koju će oni preuzeti, već smo istovremeno pokrenuli hitne mere", naglasio je francuski ministar i dodao da eventualni grčki izlazak iz evrozone i Evropske unije ne bi trebalo da destabilizuje evrozonu.

Leoneti, ipak, kaže da "postoji strah od domino učinka ako Grčka izađe iz evrozone i Evrope".

"Postavili smo uređaje za gašenje požara", nastavio je on pozivajući se na odluke o dokapitalizaciji banaka i povećanju kapaciteta Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).

Buzek: Kriza neće ugroziti širenje i opstanak EU

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek kaže sadašnja kriza u evrozoni, prouzrokovana stanjem u Grčkoj, neće ugroziti opstanak Evropske unije niti će dovesti u pitanje proces njenog proširenja.
"Iako u krizi, Evropska je unija i dalje jedna od najvećih ekonomija i problemi unutar evrozone neće dovesti u pitanje dalji proces širenja Unije", izjavio je Buzek i podsetio da Grčka doprinosi sa tek dva posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda Unije.

"Cela evrozona je sada u problemima, ali ekonomija EU je i dalje zdrava", kazao je Buzek dodajući da to dokazuje da stanje nije opasno i da će daljeg proširenja EU biti.

"Ovo je ipak veoma važan trenutak za sve nas", kazao je Buzek potvrđujući da čitav zapadni Balkan ima mesta u EU, ali da će se o primanju njegovih država u punopravno članstvo odlučivati od slučaja do slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: