Ako nema druge, EU može i bez Grčke

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da Grci moraju da reše svoje probleme ili da napuste evro.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.11.2011.

18:43

Default images

"Ukoliko Grci odu, imaćemo loše posledice po države članice Evropske unije, uključujući i Veliku Britaniju", izjavio je Kameron na samitu Grupe 20 (G20) najmoćnijih i privreda u brzom usponu koji se održava u Kanu.

Kameron je naveo da kriza evrozone loše utiče na Britaniju, a da grčka kriza predstavlja jedan njen aspekt. On je rekao da Grci moraju da odluče šta žele da urade i sprovedu odlučnu akciju.

Mediji navode i da je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila Grčku da neće ostati samo bez paketa pomoći i morati da istupi iz evrozone, nego da će na 10 godina biti izbačena iz članstva u EU ako ne odustane od referenduma i ne prihvati predloženi plan pomoći.

Inače, uslovi za članstvo u evrozoni su precizno određeni u Lisabonskom ugovoru i u tom dokumentu nema ni reči o tome šta treba učiniti ako neka zemlja svojevoljno ili prisilno treba da napusti evrozonu.

Lisabonski ugovor detaljno reguliše postupak primanja u evrozonu, kao i obveze država u kojima se kao nacionalna valuta koristi evro, ali nigde se ne spominje mogućnost prestanka članstva u evrozoni.

"Lisabonski ugovor ne predviđa mogućnost izlaska iz evrozone bez izlaska iz Evropske unije", potvrdila je portparolka Evropske komisije Karolina Kotova.

Nema referenduma, ima li spasa za Vladu

Inače, Grčka je odustala od plana da održi kontroverzni referendum o članstvu zemlje u evrozoni, koji je pretio da dovede do krize evropskog bloka.
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos dao je to obećanje u telefonskim razgovorima s predsedavajućim evrozone Žan-Klodom Junkerom, evropskim komesarom za ekonomiju i monetarna pitanja Olijem Renom i nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom. Premijer Grčke Jorgos Papandreu ublažio je, posle burne rasprave u parlamentu, stav o referendumu i ponudio da razgovara sa opozicijom o rešavanju krize u zemlji. On je rekao da referendum o pomoći koji je donela EU nikada nije bio svrha sam po sebi i najavio da će razgovarati o širem konsenzusu sa opozicionim liderom Antonisom Samarasom.

Grčki poslanici glasaće danas o poverenju vladi premijera Jorgosa Papandreua, što predstavlja poslednji čin političke drame koja je uzdrmala evropske partnere Grčke i izazvala haos na svetskim berzama.

Papanderuova sudbina zavisi od toga kako će glasati njegovi poslanici, jer njegova socijalistička partija PASOK ima tesnu većinu u parlamentu - 152 od 300 poslaničkih mesta.

Grčki premijer je pozvao je na formiranje "vlade konsenzusa" koja bi izvukla zemlju iz krize i primenila odredbe plana Evropske unije za izbegavanje državnog bankrota.

Sa druge strane, opozicioni lider Antonis Samaras je podršku planu za izvlačenje Grčke iz dužničke krize uslovio formiranjem vlade nacionalnog jedinstva i prevremenim izborima. On je pozvao Papandreua da podnese ostavku, što je grčki premijer odbio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: