USAID uložio 663 mil. $ u Srbiju

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila je tokom 10 godina delovanja u Srbiji skoro 663 miliona dolara u različite projekte podrške.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

19:48

Default images

"USAID je u Srbiji od 2001. godine uložio sredstva u jačanje ekonomije, pravosuđa, državnih institucija, medija i nevladinih organizacija (NVO)", rekla je direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric.

Ona je istakla da je pomoć USAID-a podstakla 2,3 milijarde dolara novih ulaganja u Srbiju, kao i 377 miliona dolara vredne prodaje domaćih proizvoda, dok su mali zajmoprimci u tom periodu od USAID-a dobili 171 milion dolara.

Fric je ocenila da je USAID "u prethodnih 10 godina imala plodonosnu i uspešnu saradnju sa vladom i građanima Srbije".
Kao najznačajniji projekat koji je realizovan u Srbiji tokom sedam godina ona je izdvojila "Revitalizaciju zajednice kroz demokratsku akciju" čiji je cilj bio razvoj lokalnih zajednica i koji je sproveden u 111 opština i 613 mesnih zajednica.

Fric je podsetila i da je USAID-ov MEGA projekat ekonomskog razvoja opština od 2005. do 2010. pomogao privlačenje investicija što je rezultiralo osnivanjem 500 novih firmi i otvaranjem 16.000 radnih mesta.

"Budući projekti UDAID-a u Srbiji odnose se na pripremu Srbije za pristupanje Evropskoj uniji i zbog toga se radi na pomoći u daljem ekonomskom razvoju i razvoju institucija i demokratije u Srbiji", kazala je ona dodavši da će u programima i dalje da se vodi računa o mladima, rodnoj ravnopravnosti i regionalnoj saradnji.

Direktorka USAID-ove kancelarije za ekonomski razvoj Suzan Kutor kazala je da ta organizacija teži stvaranju okruženja koje olakšava poslovanje, podstiče rast privatnih firmi i promoviše lokalni ekonomski razvoj.

"U poslednjih 10 godina USAID je radio na revitalizaciji bankarskog sektora u Srbiji, novom sistemu plaćanja, reformi penzijskog osiguranja i uvođenju PDV-a, ali i da Srbija uđe u Svetsku trgovinsku organizaciju", kazala je Kutor.

Prema njenim rečima, USAID će u budućnosti u Srbiji raditi na ubrzavanju rokova za izdavanje dozvola za gradnju, ali i poboljšanju efikasnosti rada više od 30 inspekcijskih službi koje se nalaze u 10 ministarstava.
Iz USAID-a su podsetili da je tokom petogodiošnje realizacije agrobiznis projekta pomoći, koji se nalazi u finalnoj fazi, uloženo 26 miliona dolara u razne projekte u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, što je omogućilo otvaranje 5.000 radnih mesta i 116 miliona dolara prihoda od prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Direktor USAID-ove kancelarije za unapređenje demokratije Piter Vibler je istakao da je tokom 10 godina ta organizacija pomogla NVO sa više od 11 miliona dolara, kao i da je omogućila obuku za više od 2.000 profesionalaca iz medija i 1.100 aktivista NVO iz Srbije.

Vibler je kazao i da je ove godine USAID pokrenuo petogodišnji projekat reforme pravosuđa i jačanja efikasnijeg rada sudstva i agencija poput Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: