Belgija rešila da gasi nuklearke

Političke stranke u Belgiji postigle su uslovni dogovor o gašenju preostale dve nuklearne elektrane u toj zemlji.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2011.

16:24

Default images

Nuklearke koje će biti ugašene su u vlasništvu filijale francuskog elektroenergetskog giganta "GDF-Sueza", izjavila je portparol belgijskog Ministarstva za energetiku i zaštitu životne sredine.

Plan o gašenju tri najstarija nuklearna reaktora do 2015. i potpunom prestanku korišćenja te vrste energije do 2025. godine ima za uslov da u međuvremenu bude uspostavljena proizvodnja dovoljne količine energije iz alternativnih izvora, kako bi se izbegla moguća nestašica električne energije, preneo je Rojters.

"Planiramo da se držimo zakona iz 2003. o prestanku upotrebe nuklearne energije, ukoliko se pokaže da neće biti nestašice energije i da cene neće naglo porasti", izjavila je portparol.

Belgija, u kojoj su trenutno u funkciji dva nuklearna postrojenja, odnosno ukupno sedam nuklearnih reaktora, usvojila je 2003. zakon koji predviđa gašenje tog sektora.

Jučerašnja odluka belgijskih stranaka imala je danas za rezultat pad vrednosti akcija "GDF-Sueza" za čak 4,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: