Njujork: Hapšenja i okupacija

Pokret "Okupirajte Volstrit" nastavlja proteste zbog “pohlepe multinacionalnih kompanija, globalnog zagrevanja, socijalne nejednakosti i nezaposlenosti“.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.10.2011.

01:22

Default images

Aktivisti pokreta više od dve nedelje praktično borave u Zukoti parku, nedaleko od Volstrita, odakle povremeno organizuju protestne šetnje.

U jednoj takvoj šetnji, u subotu je uhapšeno više od 700 aktivista tog pokreta koji su se uputili do Bruklinskog mosta.

Policija je tada reagovala, kada je nekoliko hiljada demonstranata sa dela mosta predviđenog za pešake prešlo na put kojim se kreću vozila. Prekid saobraćaja preko Bruklinskog mosta trajao je nekoliko sati. Prethodno su istog dana preko istog mosta prešle druge dve grupe demonstranata, bez ikakvog incidenta. Jedna je bila grupa protivnika genetski modifkovane hrane, a druga grupa protestuje zbog siromaštva.

Policija u Njujorku pustila je iz pritvora većinu od 700 uhapšenih. Još oko 20-ak aktivista ovog pokreta zadržani su u pritvoru jer još nisu identifikovani.

Aktivisti pokreta "Okupirate Volstrit" započeli su demonstracije u finansijskom distriktu 17. septembra. Protest je dosada bio uglavnom miran, mada je bilo nekoliko sučeljavanja s policijom, koju optužuju da preterano reagovanje. Do subote je zbog izazivanja nereda uhapšeno ukupno 100 aktivista.

Njihovu nameru da na samom Vol stritu razapnu šatore, policija je zabranila, posle čega su se okupili u Zukoti parku. Tvrdo jezgro pokreta, od nekoliko stotina aktivista, tamo je ostalo cele nedelje. Oni u parku spavaju na dušecima, imaju laptopove, koriste toalet lokalnog Mekdonaldsa, i nekoliko puta dnevno organizuju protestnu šetnju. Dosad su za svoje akcije uspevali da privuku do 1.500 učesnika.

Firma koja je vlasnik zemljišta na kome je Zukoti park izrazila je zabrinutost zbog situacije i u saopštenju navela da se nada da će sa gradskim vlastima vratiti park onoj svrsi kojoj je namenjen. Nije poznato da li će pokrenuti neku akciju pred sudom, a policija je saopštila da ne planira da ih ukloni.

Aktivisti kažu da se protesti mogu pokazati kao vežba za neke veće i organizovanije demonstracije, odnosno za motivaciju ljudi da podignu glas protiv nepravdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: