"Evro je mrtav, Grčka je otpisana"

Evro je mrtav i ne može biti spašen, a Grčka će na kraju bankrotirati, kaže Atila Salaj-Berževic, šef odeljenja sekjuritiza u italijanskoj Unikredit grupi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

00:13

Default images

Salaj-Berževic, nekadašnji prvi čovek Budimpeštanske berze, kaže da je „zajednička evropska valuta praktično mrtva“.

On je dodao da je jedino preostalo pitanje „koliko još dana trajati beznadežna borba veropskih zvaničnika i Evropske centralne banke da održe duh Grka“

“Tog momenta kada Grčka objavi bankrot, Evropu će potresti zemljotres razorne snage, koji će doneti obrise nove ere u životu na Starom kontinentu“, rekao je on. On navodi da Grčki bankrot znači da država neće moći da plaća zarade zaposlenima, kao ni penzije, što bi moglo da izazove „stampedo“ ka bankomatima.

“Automatska kriza nelikvidnosti dovešće do totalnog kolapsa grčkog bankarskog sistema“, napominje on i dodaje da će i „štednja biti izgubljena jer više neće važiti ni garancije grčke države na nju“.

Salaj-Berževic kaže i da će se ova katastrofa veoma brzo proširiti čitavom evrozonom, Evropom i svetom, kao i da će banke biti primorane da zatvore kreditne linije prema drugim bankama izloženim u zemljama koje bi mogla da pogodi „Grčka munja“. On navodi i da bi to moglo da znači i da će doći do povlačenja uloga iz slabih banaka iz slabih zemalja, što će izazvati krizu nelikvidnosti i takve banke će propasti jer neće imati ni državu da ih zaštiti.

“Ova eksalirajuća panika mogla bi da dovede i do nestanka evrozone“, prognozira on.

"Naravno, Merkel, Sarkozi i Barozo ponavljaju svaki dan da će evro opstati jer je alternativa ogloman trošak za svaku zemlju članicu“ kaže Salaj-Berževic i objašnjava da „nestanak evrozone ipak ne bi došao kao proizvod delovanja Brisela već kao rezultat finansijke apokalipse koja dolazi kao ’nepozvani gost’“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: