Preplašio svet, istinom ili maštom?

"Mene ne zanima kako će se svet izvući iz krize. Jedino je bitno da se zaradi na krahu svetske ekonomije", rekao je za BBC nezavisni broker Alesio Rastani.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2011.

00:15

Default images

Rastani je šokirao svet svojim trominutnim monologom o krizi na svetskom finansijskom tržištu, kao i svojim predviđanjima budućnosti.

"Kolaps evra sada je neizbežan. Štednja miliona ljudi nestaće u idućih godinu dana", rekao je on dodajući da vlade zapravo ne mogu napraviti ništa da to spreče.

Rastani je objasnio da krizu treba tretirati kao tumor. On raste iz dana u dan i uskoro će biti prekasno da se odstrani. Oni koji deluju danas i pripreme se, odnosno zaštite vrednost svoje imovine npr. kupovinom solidnih državnih obveznica, mogu da zarade velik novac.

Ostali, koji veruju da će države “nešto“ učiniti, a takvih je jako puno, izgubiće u sledećih 12 meseci čitavu imovinu, rekao je on.

Ipak, posebno je zanimljiva njegova brutalna iskrenost kada je reč o brokerima. Kako kaže, njih jedino i isključivo zanima zarada.

"Ja sanjam ove trenutke već tri godine. Svaku noć sanjam još jednu veliku recesiju", rekao je Rastani naglašavajući da je ovo pravi trenutak za ljude koji znaju da zarade.

Ipak, glavni biser ostavio je za kraj. "Vi mislite da vlade i političari vladaju svetom? Goldman Saks vlada svetom i briga ih”, rekao je on.

Ipak, odmah nakon njegovog razgovora za BBC, pojavile su se brojne informacije da Alesio Rastani možda uopšte ne postoji, ili da barem nije osoba koja je poznata i priznata u finansijskom svetu da bi imala kredibilitet da daje takve izjave.

I dok BBC navodi da je izvršio neophodne provere i da je utvrđeno da je on osoba od kredibiliteta, "iskusni broker i profesionalni govornik", sam Rastani je u intervjuu za londonski Telegraf rekao da se on zapravo trgovanjem na berzi bavi iz hobija i da mu je osnovna „profesija“ – govorništvo.

"Ja volim da budem u centru pažnje i to je glavni razlog zbog kog sam pristao da govorim za BBC. Oni su meni prišli. Trgovanje je hobi, nije biznis. Ja sam govornik", rekao je Rastani, ali je i dodao da je mislio „svaku reč koju je rekao“.

Pogledajte gostovanje Alesia Rastanija na televiziji BBC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: