Banka Italije: Nužna stroga štednja

Banka Italije je upozorila vladu da ne sme da ublaži svoj plan, vredan 45,5 milijardi evra (65,9 milijardi dolara).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

09:47

Default images

Kako navodi banka, i sa tim planom Italiji preti ekonomska stagnacija.

Plan predviđa povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka radi zadovoljenja zahteva Evropske centralne banke za uravnoteženje budžeta.

Premijer Italije Silvio Berluskoni i njegovi saradnici su prethodno revidirali plan mera stroge štednje usled širokog nezadovoljstva javnosti, odlučivši da odustanu od specijalnog poreza na visoke zarade i ublaživši zahteve za lokalne vlade za smanjenje izdataka. U vladi Italije su istakli da izmena plana za smanjenje budžetskog deficita neće uticati na konačni obim uštede u 2012-2013, koja je planirana na ukupno 45 milijardi evra.

Zamenik direktora italijanske centralne banke Injacio Visko je izjavio da se nada da tržišta to fiskalno ublažavanje "neće previše strogo kazniti" i upozorio da ukupna vrednost plana stroge štednje "ne sme biti smanjena".

Visko je izjavio da će ekonomski rast Italije u 2011. verovatno biti ispod jedan odsto i još manji u 2012, što može ugroziti ostvarenje mera za uravnoteženje budžeta i smanjenje državnog duga.

On je takođe ukazao da se javljaju sve očigledniji znaci slabljenja svetske ekonomije i prognozirao da će ekonomski rast u zoni evra u drugom polugođu po svoj prilici biti više nego dvostruko niži u odnosu na prvih šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: