S&P: Bez nove recesije u Evropi

Usporavanje privrednog rasta u drugom kvartalu povećava rizik od drugog talasa recesije u Evropi, ali ona bi ipak trebalo da zabeleži trom rast ove godine.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

08:50

Default images

Agencija "Standard end purs" je snizila prognozu ovogodišnjeg rasta evrozone na 1,7 odsto sa ranije predviđenih 1,9 odsto, dok se za sledeću godinu predviđa rast od 1,5 odsto (sa 1,8 odsto).

Nedavno je Evropski zavod za statistiku Eurostat objavio rast od 0,2 odsto za drugi kvartal.

"Iako je većina evropskih zemalja zabeležila usporen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromesečju, ipak očekujemo da će evrozona izbeći ponovnu pojavu recesije", navodi se u saopštenju agencije.

"Vidimo nekoliko izvora trajnijeg rasta u narednih 18 meseci, uključujući još uvek veliku tražnju zemalja u razvoju, kao i kontinuirani oporavak, iako slab, kapitalne potrošnje korporacija", dodaje S&P.

Agencija je snizila prognozu rasta BDP-a za Nemačku na dva odsto (sa 2,5 odsto). Za Francusku je prognoza snižena na 1,7 odsto za ovu i sledeću godinu (sa ranije predviđenih dva odnosno 1,9 odsto).

S&P sada predviđa da će Evropska centralna banka držati osnovnu kamatnu stopu na 1,5 odsto do proleća sledeće godine, umesto da je podigne na dva odsto, kao što je ranije predviđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: