SAD: Dogovor o limitu se ne nazire

Republikanci i demokrate nisu blizu postizanja sporazuma o podizanju limita zaduženja bez obzira na to šta lideri republikanaca govore.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

14:45

Default images

To je izjavio lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

"Pošteno je reći da angažovanje ovde nije ni na kakav značajan način", rekao je Rid u Senatu nakon sastanka s američkim predsednikom Barakom Obamom.

"Lideri republikanaca i dalje odbijaju da pregovaraju iskreno", dodao je Rid.

Lideri republikanaca u Kongresu izjavili su da su u ozbiljnim razgvovorima s američkim predsednikom, nudeći tračak nade za mogućnost postizanja dogovora.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel i predsedavajući Predstavničkog doma Džon Boner izrazili su uverenje da će uspeti da postignu kompromisni sporazum kojim bi se povećao limit zaduživanja od 14,3 biliona dolara.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, odbacio je juče Ridov predlog za izbegavanje dužničke krize u SAD koja bi mogla da ima globalne posledice.

Poslanici su se izjasnili sa 246 glasova protiv i 173 glasa za Ridov predlog, dan pošto je Senat, u kome demokrate imaju većinu, sa 59 glasova za i 41 protiv odbacio predlog republikanskog senatora DŽona Bonera za podizanje limita zaduženja, koji je prethodno dobio podršku Predstavničkog doma.

Ovim su se dva doma Kongresa našla u pat poziciji sa vremenom koje ističe za postizanje dogovora, a rok je u utorak u ponoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: