SAD na tri dana od bankrota

Razvoj događaja u najjačoj ekonomiji sveta ne daje nadu u pozitivan rasplet, posle današnjeg odbijanja republikanaca da prihvate predlog demokrata.

Svet

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.07.2011.

21:04

Default images

Predstavnički dom američkog Kongresa odbacio je naime plan za podizanje nivoa zaduživanja, tri dana uoči roka za sprečavanje nelikvidnosti SAD.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kome republikanci imaju većinu, odbacio je sa 246 glasova protiv i 173 za, predlog lidera demokratske većine u Senatu Harija Rida za izbegavanje dužničke krize u SAD koja bi mogla da ima globalne posledice. Predlog je odbačen dan pošto je Senat, u kome demokrate imaju većinu, odbacio predlog republikanskog senatora DŽona Bonera, za podizanje limita zaduženja, koji je prethodno dobio podršku Predstavničkog doma.

Ovim su se dva doma Kongresa našla u pat poziciji sa vremenom koje ističe za postizanje dogovora, a rok je u utorak u ponoć.

Rid i lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi sastaju se večeras sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, kako bi razgovarali o aktuelnoj krizi.

Neformalni razgovori dve stranke su u toku, javljaju agencije.

Dve stranke već mesecima ne mogu da se dogovore o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, koja trenutno iznosi 14,3 biliona (hiljada milijardi) dolara, kao i o velikom smanjenju budžetske potrošnje.

Obama: Vremena malo, bankrot blizu

Da do pozitivnog ishoda glasanja dođe nije pomogao ni ranije u toku dana upućen poziv američkog predsednika Baraka Obame, koji je apelovao na poslanike Demokratske stranke i Republikanske stranke da brzo postignu kompromis o podizanju nivoa zaduživanja.
On je naveo da se stavovi dve partije ne razlikuju puno da bi se postigao dogovor koji bi sprečio nelikividnost SAD. "Ostalo je malo vremena", rekao je Obama u svom redovnom radio i internet obraćanju.

On je rekao da je potrebno postići kompromis pre isteka roka u utorak inače vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.

Američki predsednik je pozvao sve poslanika da pokažu "istu vrstu odgovornosti koju američki narod pokazuje svaki dan" plaćajući svoje račune i vodeći računa o svojim domaćinstvima.

Republikanac Džon Kil je u svom obraćanju optužio demokrate za nekonstruktivnost i naveo da Demokratska stranka trenutnu situaciju ne vidi kao mogućnost za obuzdavanje javne potrošnje, već šansu da "nametne velika povećanja poreza američkim porodicama i malim biznisima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: