Inflacija u zoni evra pala na 2,7 %

Inflacija u 17 članica zone evra je u maju neočekivano opala na 2,7 odsto na godišnjem nivou, sa 2,8 odsto u aprilu.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2011.

15:59

Default images

To je iznenadilo tržišta koja su očekivala stagnaciju ili čak porast na 2,9 odsto i ublažilo pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) za nastavljanje povećanja kamatnih stopa, pokazali su podaci statističke službe Evropske unije, Evrostat.

Ovaj izveštaj predstavlja tek prvu procenu inflacije u 17 članica EU koje koriste evro i ne sadrži pojedinosti o uzrocima tog sniženja.

Analitičari, međutim, ukazuju da je sniženje visokih cena nafte verovatno glavni faktor pada inflacije.

Današnji podaci će dati podršku onima koji smatraju da ECB treba da uspori s podizanjem kamatnih stopa. ECB je u aprilu povećala svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, na 1,25 odsto i razmatra kojom brzinom bi trebalo da nastavi s tim povećanjima kako bi se sprečilo da povećana inflacija bude ugradjena u ekonomiju preko povećanja plata.

Inflacija u zoni evra je, međutim, i dalje iznad cilja ECB od nešto ispod dva odsto.

U međuvremenu je stopa nezaposlenosti u zoni evra u aprilu ostala na nepromenjenih 9,9 odsto, pri čemu je najniža, od 4,2 odsto, bila u Austriji i Holandiji, a najviša, od 20,7 procenata, u Španiji, gde nezaposlenost među mlađima od 25 godina dostiže čak 44 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: