U MMF-u neki “jednakiji“ od ostalih

U Međunarodnom monetarnom fondu postoje jedna etička pravila za osoblje, i druga za 24 izvršna direktora, piše Njujork tajms.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

08:46

Default images

U protekle četiri godine, Fond je pojačao sistem unutrašnje kontrole da bi registrovao nedolično ponašanje 2.400 pripadnika svog osoblja.

Fond je uspostavio vruću telefonsku liniju za prijavljivanje žalbi zbog maltretiranja, objavljujući ih u godišnjim izveštajima i ovlašćujući etičkog savetnika da pokrene istragu, što je prošle godine dovelo do jednog otpuštanja.

Članovi borda izvršnih direktora su, međutim, uglavnom izvan toga, a etnički savetnik nema nikakva ovlašćenja protiv njih.

Katrina Kempbel, ekspert grupacije „Global komplajens“, koja je 2007. godine uradila studiju za MMF, u kojoj se konstatuje da nedostaju disciplinske procedure, a kodeks ponašanja borda direktora ocenjuje kao neprecizan, više u smislu preporuka nego pravila.

Kada je Dominik Stros-Kan došao na čelo MMF-a u novembru te godine, kodeks ponašanja osoblja bio je deo njihovog ugovora, kaže ona, iako primećuje da je direktor ostao odgovoran jedino bordu.

Pravni status Fonda, kao međunarodne organizacije, prilično je komplikovan jer, iako je smešten u Vašingtonu, na njega se ne primenjuju svi američki zakoni. Pored toga, direktore imenuju njihove vlade.

Fond insistira da je njegov kodeks strog. Od članova borda direktora se očekuje da održe najviše standarde integriteta i da svoje kolege i osoblje tretiraju sa poštovanjem, bez fizičkog ili verbalnog maltertiranja.

Ali, u internom izveštaju iz 2007. godine ocenjuje se da se etički odbor borda direktora nikada nije sastao da razmotri bilo koje pitanje osim sopstvenih procedura. U MMF-u kažu da ne mogu da otkriju da li se etički odbor od tada sastajao, jer je to poslovna tajna, piše Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: