Litvanija druga u EU po rastu BDP

Bruto domaći proizvod Litvanije je u prvom ovogodišnjem kvartalu porastao 6,9 procenata u odnosu na isto razdoblje lane.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2011.

08:10

Default images

Privreda te zemlje je, po tom pokazatelju, izbila na drugo mesto u Evropskoj uniji.

U izveštaju državne Agencije za statistiku se navodi da je u poređenju sa četvrtim tromesečjem 2010. privreda zemlje opala za 8,1 odsto, tako da je nagli rast u prvom kvartalu delimično rezultat niske baze.

Litvanija je, inače, 2009. godine bila jedna od najvećih žrtava svetske finansijske krize u Evropi.

Međunarodni monetarni fond je 19. maja korigovao najviše prognozu rasta ekonomije ove baltičke zemlje u 2011. godini na šest sa 4,6 procenata.

Ministarstvo finansija očekuje da će ovogodišnji rast BDP biti na nivou od 5,8 procenata, s tim što se izvozu daje uloga lokomotive rasta. Litvanija je u prvom ovogodišnjem kvartalu povećala izvoz za 21,8 procenata.

Najveći privredni rast u prvom kvartalu ove godine u celoj Evropi je zabeležen u Estoniji. Prema preliminarnim podacima privreda ove zemlje, koju je globalna ekonomska kriza takođe teško pogodila, porasla je za osam procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: