Lukašenko: Rusija nam daje kredit

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je Rusija spremna da njegovoj zemlji odobri kredit od preko šest milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2011.

08:00

Default images

"Upravo sam razgovarao sa ruskim predsednikom Dmitrijom Medvedevim, on me je pozvao. Mi pregovaramo sa Rusijom o stabilizacionom kreditu da se podrži kurs beloruske rublje", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da je Moskva spremna da odbori zajam od 3,1 milijarde dolara "ako potpišemo sa njima odgovarajući sporazum" i da avansno plati tri milijardi dolara za kupovinu beloruskih proizvoda. "Ukupno to je šest milijardi dolara i nešto više, i to je dovoljno za ovu godinu, ne samo da se stabilizuje situacija već i da se obezbede solidne rezerve zlata i deviza", rekao je Lukašenko.

Premijer Belorusije Mihail Miasnikovič je nešto kasnije potvrdio da su pregovori s Rusijom skoro završeni o dva kredita ukupne vrednosti između šest i 6,5 milijardi dolara.

Kremlj je saopštenju samo naveo da su Medvedev i Lukašenko "razmenili mišljenja o ključnim bilateralnim pitanjima".

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin kaže da će ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak posetiti Minsk da dotera poslednje detalje pregovora.

Kudrin je rekao da prema preliminarnom planu Rusija treba da da Belorusiji kredit od oko tri milijarde dolara, i to po milijardu dolara godišnje tokom naredne tri godine. Kudrin je rekao i da Belorusija treba kroz privatizaciju da dobije tri milijardi dolara.

Belorusija je poslednjih nekoliko meseci suočena sa velikom finansijskom krizom, ogromnim budžetskim deficitom, i topljenjem deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: