Lukašenko: Rusija nam daje kredit

Minsk -- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da je Rusija spremna da njegovoj zemlji odobri kredit od preko šest milijardi dolara.

Izvor: Beta
Podeli

"Upravo sam razgovarao sa ruskim predsednikom Dmitrijom Medvedevim, on me je pozvao. Mi pregovaramo sa Rusijom o stabilizacionom kreditu da se podrži kurs beloruske rublje", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je rekao da je Moskva spremna da odbori zajam od 3,1 milijarde dolara "ako potpišemo sa njima odgovarajući sporazum" i da avansno plati tri milijardi dolara za kupovinu beloruskih proizvoda.

Belorusija je spremna i da zatraži novu pozajmicu od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi stabilizovala finansijsko tržište, zapalo u najdublju krizu u poslednjih deset godina. Devizna kriza je istanjila rezerve beloruske centralne banke, koje su od početka godine opale za 1,3 milijarde dolara na 3,7 milijardi početkom maja. Vrednost beloruske rublje slabi na međubankarskom tržištu od kako je centralna banka prošle srede zvanično spustila kurs na gotovinskom tržištu.

"Ukupno to je šest milijardi dolara i nešto više, i to je dovoljno za ovu godinu, ne samo da se stabilizuje situacija već i da se obezbede solidne rezerve zlata i deviza", rekao je Lukašenko.

Premijer Belorusije Mihail Miasnikovič je nešto kasnije potvrdio da su pregovori s Rusijom skoro završeni o dva kredita ukupne vrednosti između šest i 6,5 milijardi dolara.

Kremlj je saopštenju samo naveo da su Medvedev i Lukašenko "razmenili mišljenja o ključnim bilateralnim pitanjima".

Ruski ministar finansija Aleksej Kudrin kaže da će ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak posetiti Minsk da dotera poslednje detalje pregovora.

Kudrin je rekao da prema preliminarnom planu Rusija treba da da Belorusiji kredit od oko tri milijarde dolara, i to po milijardu dolara godišnje tokom naredne tri godine. Kudrin je rekao i da Belorusija treba kroz privatizaciju da dobije tri milijardi dolara.

Belorusija je poslednjih nekoliko meseci suočena sa velikom finansijskom krizom, ogromnim budžetskim deficitom, i topljenjem deviznih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu