Fokskon: Radnici ili robovi?

Gotovo da svi znaju za „ajfon“ firme Epl, ali, malo ljudi zna da mobilne telefone ne montira Epl, nego tajvanska firma Fokskon.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.05.2011.

08:57

Default images

Ta kompanija je već godinama na meti kritike zbog nehumanih uslova rada.

Fokskon je jedan od najvećih proizvođača elektronike i delova za kompjutere na svetu. Stotine hiljada radnika u ogromnim fabrikama u Kini, za poznate marke kao što su Nintendo, Intel ili Epl, montiraju mobilne telefone, MP3 plejere ili kompjutere.

Već godinama je Fokskon na meti kritike zbog nehumanih uslova rada. Koliko je loš tretman radnika pokazuju rezultati istraživanja organizacije Sakom iz Honkonga, koja se zalaže za prava radnika. Aktivisti Sakoma su intervjuisali 120 zaposlenih u firmi Fokskon i zaključili da pored redovnog radnog vremena od 174 časova mesečno, radnici rade još 80 do 100 časova prekovremeno.

Prema rečima Debija Čana iz Sakoma, radnici moraju da ostvare vrlo ambiciozne ciljeve, a „ako ne ostvare proizvodne ciljeve, oni moraju da se odreknu obroka i mogu da jedu tek kada se završi smena“.

I zaštita na radu je nedovoljna. Mnogi intervjuisani radnici bili su u kontaktu sa hemikalijama i imaju osip po koži, kaže Čan. Nema adekvatnog treninga osoblja. Umesto toga, novi radnici bivaju podvrgnuti besmislenom „vojnom treningu“, a za vreme rada vlada atmosfera zastrašivanja.

„Čim radnik napravi neku malu grešku ili prekrši pravila fabrike, bude kažnjen. Neki moraju u pismu svojim pretpostavljenima da priznaju grešku. Ako se greška ponovi, radnik pismo mora da glasno čita ispred stotinu radnika. To je odista taktika zastrašivanja zaposlenih“, kaže Debi Čan.

I šefovi se nalaze pod jakim pritiskom. Njih kažnjavaju zbog grešaka njihovih radnika ili asistenata. Zato su oni vrlo strogi prema radnicima. Fokskon se prema zaposlenima odnosi kao prema mašinama.

„Ne smeju da pričaju i sve vreme moraju da stoje. Stoje na poslu po 10 sati na dan, a onda opet stoje dok čekaju autobus ili u redu za hranu. Mnogi ispitani radnici kažu da stoje i po 14 sati dnevno“, objašnjava Debi Čan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: