Zbogom Mubarak, Gadafi najbogatiji?

Ne zna se tačno koliko milijardi je nagomilao Mubarak, ali je još teže reći koliko novca je uzeo libijski vođa Moamer el Gadafi.

Svet

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 28.02.2011.

00:09

Default images

Mnogi mediji ovih dana samo nagađaju koliko je novca Gadafi nagomilao u 42 godine, koliko je proveo na vlasti nakon što je vojnim udarom došao na čelo Libije.

Tu je reč o jednoj zemlji bogatoj naftom, a britanski list Gardian je proučavanjem libijskog budžeta utvrdio razliku u milijardama između izdataka Libije i njenih prihoda od nafte i gasa.

Ali koliko je to i gde je taj novac - o tome i taj list može samo da nagađa. On citira neimenovani izvor prema kojem je Gadafijev klan taj novac, naravno u američkim dolarima, sklonio u Dubai i u druge zemlje Arapskog poluostrva. List „Fajnenšl tajms“ takođe pokušava da uđe u trag imetku Gadafija i podseća na dopis američke ambasade objavljenog na Vikiliksu u kojem se tvrdi da se potomci libijskog vođe "na noževe" svađaju oko tog imetka.

Libijski autor i politolog Asanousi Albseikri objašnjava da je tajna privatne imovine Gadafijevog klana istovremeno i mnogo jednostavnija - i mnogo složenija. Jer u Libiji je Gadafi raspolagao čitavim državnim imetkom kao da je njegov lični i jedva da je ko stavio na kocku sopstveni život postavljajući pitanje šta je Gadafijeva imovina, a šta državna.

U Libiji je i novac bio stvar vođe, podseća Albseikri. Gadafi je neposredno nadzirao sve svoje državne službenike i njima je bilo zabranjeno da pitaju što on čini s državnim novcem. "U osnovi, oni su njegovi saučesnici. On nadzire bogatstva zemlje i odlučuje gde i koliko će biti potrošeno", kaže on

S obzirom na cenu nafte i činjenicu da je samo prošle godine Libija proizvodila 2,6 miliona barela nafte - na dan, reč je o ogromnom iznosu. To samo za 2010. znači oko 45 milijardi dolara.
Libijski advokat Alhadi Šalouf, član Međunarodnog suda u Hagu, pretpostavlja da su prihodi Libije od vojnog puča 1969. iznosili na stotine milijardi dolara i da je barem polovina tog novca završila na privatnim računima Gadafija i njegovih sinova. Šalouf je siguran da diktator ima sopstveni račun s prihodom od nafte, ali i dodaje da su "nagađanja da Gadafi poseduje oko 82 miljarde dolara netačna. To su brojke koje potiču još iz devedesetih godina. Pravi iznos mora biti mnogo viši".

Libijski političar Mohamad Abdelmalek ipak ostaje kod "skromne" procene od 80 milijardi dolara kod Gadafija i oko 150 milijardi kod čitavog njegovog klana. Siguran je da novac od nafte teče ravno u džepove vladajuće porodice jer građani od toga nisu imali nikakve koristi.

Tvrdnje Gadafija da sav prihod države prosleđuje građanima je "obična laž", tvrdi Abdelmalek. Konačno, i sad se vidi gde ide taj novac: za strane plaćenike i oružje kojim se diktator bori protiv naroda kako bi ostao na vlasti.

Gadafi je 2006. osnovao „Libyan Investment Authority“, državni fond koji je do sada uložio preko 60 milijardi dolara u investicije u inostranstvu - banke, medije, sportske klubove i automobilsku industriju, prvenstveno u nedalekoj Italiji.

Tako je fond LIA vlasnik 7,5 odsto italijanskog bankovnog sektora, 2,6 odsto koncerna Fiat i 7,5 odsto fudbalskog kluba Juventus. Kako podseća Fajnenl Tajms, Gadafi je lično odobrio investiciju od 21,9 miliona dolara u hotelsko naselje u L'Akvili, italijanskom gradiću koji je teško pogodio zemljotres 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: