Evro vredi čak 22% manje nego 1999.

Berlin -- Zajednička evropska valuta, evro, izgubila je od uvođenja pre 12 godina 22 odsto na vrednosti, pokazuje istraživanje osiguravajuće kuće Alijanc.

Izvor: Beta
Podeli

Naime, u poređenju sa januarom 1999. godine, evro danas, gledano u proseku za sve članice zone evra i kada se uporedi kupovna moć, vredi samo 78 centi.

U poređenju sa drugim zemljama, gubitak vrednosti evra u Nemačkoj je bio manji, te u odnosu na 1999. evro u Nemačkoj sada ima kupovnu moć od 82 centa.

U Španiji je kupovna moć evra u poređenju sa onom iz vremena uvođenja 81 cent, a u Italiji 76 centi.

Uprkos tome što je zajednička valuta zbog dužničke krize u više zemalja došla na udar kritike, stručnjaci Alijanca smatraju da je evro doprineo stabilnim cenama i niskoj inflaciji.

U Nemačkoj je porast cena od uvođenja evra bio u proseku 1,5 odsto godišnje dok je u vreme korišćenja nemačke marke taj prosek bio 2,6 odsto godišnje.

Uprkos gubitku vrednosti, evro je, kako su ocenili analitičari, "dobro prošao" u poređenju sa nekim drugim valutama.

Prema navodima iz studije Alijanca, američki dolar je od 1999. izgubio 25 odsto na vrednosti i vredi, kada se uporedi kupovna moć, samo 75 centi. Švajcarski franak je pak bio bolji - od 1999. je ta valuta izgubila 11 odsto na vrednosti.

Vesti

strana 1 od 5126 idi na stranu