I Francuska dobila štedljivi budžet

Vlada Francuske predstavila je budžet za 2011, čiji je cilj veliko kresanje deficita, koje traže kako evropski partneri Pariza, tako i međunarodni investitori.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

09:00

Default images

Budžet za 2011. uključuje kresanje troškova za 40 milijardi evra i povećanje prihoda.

To će, kako je kazao francuski ministar za budžet Fransoa Baroan, doprineti smanjenju budžetskog deficita na šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u idućoj godini, sa 7,7 odsto BDP u 2010, kao i ostvarenju cilja za svodjenje deficita u okvir limita Evropske unije od tri odsto BDP do 2013.

"Ovo je istorijski budžet. Smanjenje deficita za 1,7 procentnih poena za godinu dana nije zabeleženo za proteklih 50 godina", rekao je Baroan.

Da bi ostvarila te ciljeve, vlada Francuske takođe računa na povećanje ekonomskog rasta na dva odsto u 2011, sa 1,5 procenata u ovoj godini.

U međuvremenu se očekuje da dug Francuske nastavi da raste, na blizu 88 odsto BDP u 2012, sa 83 odsto ove godine, i da zatim u 2013. počne da se smanjuje.

Najveći deo budžetskih ušteda će u idućoj godini biti ostvaren zahvaljujući smanjenju stimualtivnih mera, uvedenih tokom finansijske krize, dok će 10 milijardi evra biti ušteđeno ukidanjem poreskih olakšica.

Prioritet Francuske je da uveri finansijska tržišta da je dovoljno posvećena smanjenju budžetskog deficita, da bi mogla da zadrži kreditni rejting AAA, koji joj omogućava da svoj dug servisira uz niske troškove, kao i da uveri glasače da njihova potrošačka moć neće biti uništena dok se zemlja oporavlja iz najdublje recesije još od Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: