Kriza koštala svet 15.000 mlrd. USD

Globalna finansijska kriza do sada košta svet 15 biliona (hiljada milijardi) dolara, kaže član UO austrijske institucije za finansijski nadzor FMA Kurt Pribil.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

08:51

Default images

Reč je o sumi koja ne obuhvata samo vrednost gubitaka i bankrotstva firmi i banaka, već i finansijske minuse valutnih mešetara i trgovaca akcijama na berzama.

Finansijska kriza je, prema rečima Pribila, pokazala, gde su poremećaji i nedostaci, a iz toga treba izvući odgovarajuće pouke.

Najvažnija pouka iz te krize je da treba uvesti strogi nadzor u radu finansijskih organizacija.

Često su pominjani visoki troškovi takve kontrole koji su, međutim, prema mišljenju Pribila, u poređenju sa gubicima usled finansijsko - ekonomske krize, samo "trivijalnost".

Kriza je uzdrmala ne samo banke, već i osiguranja i investicione fondove, upozorio je ekspert, ukazujući da su nepravilni potezi na berzi prouzrokovali dalji talas šokova.

Pomoć u sprečavanju ponavljanja sličnih situacija treba da pruži novi evropski nadzor, na kome sada radi Evropska Unija (EU).

Pribl smatra da nije srećna odluka na osnovu koje regulacioni organ EU za banke, osiguranja i hartije od vrednosti treba da ima sedišta u tri različita mesta. On je, osim toga , pozvao na dalju reformu finansijskog tržišta na evropskom nivou, koja treba da se obavi izmedju ostalog i u zakonodavstvu o privrednim društvima.

Potrebno je urediti evropski sistem za rešavanje problema finansijskih institucija, jer nije moguće da u problematičnom periodu finansijske institucije traže pomoć, prvenstveno od poreskih obveznika, zaključio je Pribl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: