Poljski radnici odlaze u Nemačku

Varšava -- Poljska privreda plaši se otvaranja nemačkog tržišta rada od maja naredne godine, pošto očekuje odlazak čak oko pola miliona Poljaka na rad u Nemačku.

Izvor: Beta
Podeli

Nemačka je za sebe izdejstvovala prelazni period od čitavih sedam godina u kome nije omogućavala građanima novih članica EU slobodno zapošljavanje.

Ipak, i tako, na osnovu radnih dozvola i kao preduzetnici u Nemačkoj trenutno radi više od 415.000 poljskih gastarbajtera.

"Talas emigracije će od maja 2011. biti slabiji nego 2004, kada je iz Poljske otišlo preko dva miliona radnika, ali posledice po našu privredu biće gore", kazala je Kristina Iglicka iz poljskog Centra za međunarodne odnose.

Kamil Rakoči iz ekspertskog tima savetnika poljskog premijera Donalda Tuska kazao je da, kada se otvori nemačko tržište rada, može da se očekuje da će u susednu zemlju na privremeni rad krenuti isto toliko Poljaka koliko je sada u Nemačkoj.

Poljski privrednici plaše se da će iz Poljske otići tražene profesije, univerzitetski obrazovani mladi i visokokvalifkovani radnici.

Nemačkoj, prema rečima Rakočija, nedostaje 36.000 inženjera i 20.000 informatičara. Potrebne su i bolničarke i negovateljice starijih ljudi i radnici u gradjevini i ugostiteljstvu.

Mediji ističu da iako se o tome zbog političke korektnosti u Nemačkoj ne govori, u Berlinu očekuju da mladi gastarbajteri iz kulturno bliže Poljske budu dobra zamena i brana za imigrante iz Azije i Afrike.

"Moramo da povećavamo broj studenata na tehničkim smerovima i da računamo da će deo njih po završetku fakulteta sigurno otići", upozorio je Rakoči.

Iglicka je dodala da će rešenje za Poljsku, koja takođe stari, biti otvaranje njenog tržišta rada za Ukrajince, Beloruse ali i Turke i Kineze.

strana 1 od 75 idi na stranu