Rast suficita trgovine Švajcarske

Švajcarski spoljnotrgovinski suficit je u julu ove godine dostigao istorijski rekord od 2,89 milijardi franaka (2,15 milijardi evra).

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

09:14

Default images

Rast je ostvaren zahvaljujući, pre svega, rastućoj tražnji za proizvodima iz te zemlje u inostranstvu, objavio je švajcarski statistički zavod.

Izvoz iz Švajcarske je prošlog meseca, u odnosu na jul 2009. godine, porastao za 2,2 procenta na 16,78 milijardi franaka.

Švajcarski franak, koji investitori smatraju za "bezbednu luku", za prvih šest meseci ove godine ojačao je u odnosu na evro za deset procenata što, medjutim, izaziva bojazni od pada izvoza u evrozonu, koja je najveći trgovinski partner te zemlje, ističu analitičari.

Na drugoj strani, međutim, mnoge firme u Švajcarskoj proizvode tehnički napredne proizvode za koje imaju dugoročne zaključene ugovore, tako da promene valutnog kursa na njihov eksport ne bi trebalo da imaju veći uticaj.

Iz revidiranih statističkih podataka proizilazi da je u junu Švajcarska, takođe, zabeležila trgovinski suficit u iznosu od 1,71 milijardu franaka, dok je vrednost izvoza u tom mesecu dostigla 17,25 milijardi franaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: