Rast suficita trgovine Švajcarske

Cirih -- Švajcarski spoljnotrgovinski suficit je u julu ove godine dostigao istorijski rekord od 2,89 milijardi franaka (2,15 milijardi evra).

Izvor: Tanjug
Podeli

Rast je ostvaren zahvaljujući, pre svega, rastućoj tražnji za proizvodima iz te zemlje u inostranstvu, objavio je švajcarski statistički zavod.

Izvoz iz Švajcarske je prošlog meseca, u odnosu na jul 2009. godine, porastao za 2,2 procenta na 16,78 milijardi franaka.

Švajcarski franak, koji investitori smatraju za "bezbednu luku", za prvih šest meseci ove godine ojačao je u odnosu na evro za deset procenata što, medjutim, izaziva bojazni od pada izvoza u evrozonu, koja je najveći trgovinski partner te zemlje, ističu analitičari.

Na drugoj strani, međutim, mnoge firme u Švajcarskoj proizvode tehnički napredne proizvode za koje imaju dugoročne zaključene ugovore, tako da promene valutnog kursa na njihov eksport ne bi trebalo da imaju veći uticaj.

Iz revidiranih statističkih podataka proizilazi da je u junu Švajcarska, takođe, zabeležila trgovinski suficit u iznosu od 1,71 milijardu franaka, dok je vrednost izvoza u tom mesecu dostigla 17,25 milijardi franaka.

strana 1 od 75 idi na stranu