Gasprom ne odustaje od Južnog toka

Ruski “Gasprom” ne odustaje od gradnje gasovoda ispod Crnog mora. Studije izvodljivosti za trase gasovoda biće gotove do kraja godine.

Svet

Izvor: Novosti

Subota, 31.07.2010.

11:15

Default images

Planirano je da “Južni tok” krene iz ruskog grada Novorosijska ispod Crnog mora do bugarskog grada Varne i dalje se od Plevena račva ka Srbiji i ka Grčkoj.

Krak gasovoda iz Grčke ide ispod mora ka jugu Italije, dok drugi krak preko Srbije, Mađarske, ide dalje ka Austriji i Sloveniji. Plan je i da ukupni kapacitet “Južnog toka” dostigne 63 milijarde kubika gasa godišnje, a prva faza gradnje trebalo bi da bude završena do 2015. godine. "Studije izvodljivosti za trase kroz zemlje učesnice biće završene do kraja ove godine, a potom će se znati i kako će se investirati u pojedine delove “Južnog toka”, objasnio jeizvor lista Novosti iz “Gasproma”.

Ipak, izjava Etingera ne čudi nikoga u Moskvi i objašnjenje se vidi u trenutnim političkim relacijama Rusije i Evropske unije, kao i u tome da EU više forsira gasovod “Nabuko”. S druge strane, Ukrajincima najmanje odgovara gradnja “Južnog toka”, jer bi ta maršruta značajno smanjila tranzit gasa po ukrajinskoj teritoriji, preko koje Rusija sada izvozi 80 odsto gasa za Evropu.

Čak je i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič početkom jula ponudio Rusiji i EU da se izgradi dodatni gasovod na ukrajinskoj teritoriji, koji bi povećao tranzit ruskog gasa u evropske zemlje. Jedan od ukrajinskih predloga je i da se spoje dva gasovoda “Sojuz” i Ananjev-Izmail”, kao alternativa “Južnom toku”.

Strani analitičari, međutim, ukazuju da ukrajinski projekat nema velike šanse, jer je tek u fazi tehničkog usaglašavanja, dok je izvesnija izgradnja “Južnog toka”. I naš stručnjak Vojislav Vuletić, sekretar Udruženja za gas, kaže da su najave spajanja gasovoda u Ukrajini slaba pretnja “Južnom toku”, jer je veliki deo priprema za ruski gasovod već završen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: