Rast BDP-a Amerike pao na 2,4 odsto

Rast privrede Sjedinjenih Američkih Država je u drugom tromesečju usporio na 2,4 odsto usled najvećeg rasta uvoza još od prvog kvartala 1984. godine.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

09:29

Default images

Bruto domaći proizvod (BDP) je porastao za 2,4 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa rastom od 3,7 odsto iz prvog tromesečja.

Američka privreda, koja se polako oporavlja od najduže i najdublje recesije još od tridesetih godina prošlog veka, beleži rast već četiri kvartala zaredom, ali je on spor i nema veći uticaj na visoku stopu nezaposlenosti.

Spori oporavak privrede i nezaposlenost od 9,5 odsto doprinose padu popularnosti predsednika SAD Baraka Obame koji ima podršku samo 34 odsto građana za svoju ekonomsku politiku i rešenje problema velike nezaposlenosti.

Podaci američkog Ministarstva trgovine su pokazali da je uvoz u SAD u drugom tromesečju porastao za 28,8 odsto, u poređenju sa rastom izvoza od tek 10,3 odsto. To je rezultovalo velikim trgovinskim deficitom koji je smanjio rast BDP-a za 2,78 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: