Grčka: Svaki peti u javnom sektoru

Gotovo svaki peti zaposleni Grk radi u državnoj službi, pokazao je popis koji je vlada u Atini morala da izvrši kao uslov za dobijanje finansijske pomoći.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.07.2010.

18:24

Default images

Grčki Zavod za statistiku je saopštio da je registrovano oko 768.000 državnih službenika, što je 17,5 odsto ukupne radne snage u Grčkoj, koju čini 4,4 miliona ljudi.

Prebrojavanje radnika na platnom spisku države je bilo neophodno kao jedan od uslova za dobijanje 110 milijardi evra vrednog paketa pomoći EU i MMF-a za spas Grčke od bankrota.

Procenat državnih zaposlenika u drugim evropskim državama varira, pa se u Britaniji i Francuskoj kreće oko 21 odsto, a u Nemačkoj tek 11 odsto.

Neki državni službenici su se protivili popisu, iz straha da će podaci biti iskorišćeni da im se smanji plata ili status na poslu.

U Grčkoj su među državne službenike ubrojani radnici centralne i lokalnih uprava, kao i drugi zaposleni koje plaća država - poput sudija, lekara u državnim bolnicama, vojnog osoblja i sveštenika. Radnici državnih preduzeća nisu obuhvaćeni tim popisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: