Čokolada skuplja zbog špekulanata?

London -- Misteriozni trgovac kupio je 241.000 tona zrna kakaa koje je platio oko 658 miliona funti, što bi moglo da utiče na svetsko tržište i poveća cenu čokolade.

Izvor: Telegraf.co.uk
Podeli

Još se ne zna ko stoji iza ove kupovine, ali cena postignuta na berzi najveća je u proteklih 14 godina.

Kupljeni „tovar“ zrna kakaoa pokriva potrebe cele Evrope i može ispuniti više od pet Titanika.

Analitičari kažu da je malo verovatno da bi kompanije, kao što su Nestle ili Kraft, ili čak njihovi dobavljači, kupili tako veliki tovar odjednom i da je verovatnije da jedan ili veći broj špekulanata, moguće hedž fondovi, pokušavaju da tržiše „sateraju u ćošak“. Kupujući tako veliku količinu kakaa oni praktično stiču kontrolu nad celim snabdevanjem u Evropi, što će cene "pogurati" da skoče još više.

Eugen Veinberg, analitičar Komercbanke, kaže da "izgleda kao da je u pitanju mešetarenje na berzi", što se potvrđuje prevelikom razlikom cene kakaoa u Evropi i Americi.

"Postoji neka igra koja se dešava na tražištu, ali niko ne zna detalje", navodi Veinberg.

Andreas Kristensen, predsednik nemačkog Udruženja trgovaca kakaoom, rekao je da je pomeranje cena kakaoa na gore "ogledalo onoga što se može desiti ako osoba ima kontrolu nad fizičkim tovarom robe čijim se akcijama trguje".

Cena koja je postignuta u petak je najviša cena za kakao u Evropi od 1977, i dolazi nakon niza slabih žetvi u Gani i Obali Slonovače, glavnih oblasti u kojima se gaji. Strah od poplava u Obali Slonovače je gurnuo je cene još više, jer su se špekulanti kladili na još jednu lošu žetvu i nestašicu.

Istovremeno, potražnja je u porastu, posebno zato što Kina i Indija postaju sve veće uvoznice. Cene kakaoa su se više nego udvostručile od 2007, što je primoralo proizvođače čokolade da podignu cene, a u nekim slučajevima da promene recepte i koriste manje kakao.

Inače, „istorijska“ trgovina je održana u Londonu na Međunarodnoj finansijskoj berzi koja trguje „fjučersima“ i „opcijama“, na tržištu koje trguje ugovorima u robi, kao što su kukuruz, pšenica, šećer, kafa i kakao.

Većina tih ugovora su "opcije" ili „fjučersi" koji daju trgovcu pravo da kupuje tu robu po određenoj ceni u određenom trenutku u budućnosti.

Ono što je pomenutu trgovinu učinilo tako neobičnom je da je tajni kupac tražio fizičku isporuku robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu